Džochar Carnajev, podezřelý z útoků v Bostonu, byl dopaden

Boston - Mladý muž podezřelý z účasti na pondělním pumovém útoku v Bostonu byl dnes po přestřelce s policií zadržen. Devatenáctiletý Džochar Carnajev se skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů v ulici Franklin Street na bostonském předměstí Watertown. Po dopadení musel být ihned převezen do nemocnice. Podle policie byl ve vážném stavu a krvácel. V souvislosti s atentáty chce Barack Obama posílit americko-ruskou spolupráci tajných služeb v boji proti mezinárodnímu terorismu. Vladimir Putin Obamovi telefonoval a vyjádřil upřímnou soustrast obětem bostonských útoků. Oba státníci se shodli na oboustranném zájmu o těsnou koordinaci ruských a amerických tajných služeb.

Policie obklíčila Džochara Carnajeva na bostonském předměstí Watertown asi hodinu po půlnoci středoevropského času. Podle starosty Bostonu Toma Menina se podezřelý skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů. Policii přivedl na stopu podezřelého místní obyvatel, který si všiml krve u lodi na dvoře.

Mladík byl ozbrojený a střílel na policisty. Těm ale trvalo jen několik desítek minut, než ho zatkli. Před druhou hodinou ráno se na sociální síti bostonské policie objevuje zpráva: „DOPADEN!!! Hon skončil. Pátrání je hotovo. Teror skončil. A spravedlnost zvítězila. Podezřelý je zadržen.“ V ulicích Watertownu následně vypukl jásot a mohutné oslavy tamních obyvatel.

Barack Obama ocenil úsilí tamní policie i občanů

„Včera jsme ztratili strážníka, další se zranili, stovky lidí zranil výbuch. Byla to těžká práce, najít druhého podezřelého. Ale spolupráce všech složek a hlavně obyvatel nás k němu přivedla,“ komentoval guvernér Deval Patrick.

Džochar Carnajev je podezřelý z pondělních útoků spolu se svým o sedm let starším bratrem Tamerlanem, který je mrtev. Bratři jsou údajně čečenského původu, dlouhou dobu ale žili ve Spojených státech. Podle zdroje agentury Reuters byl Tamerlan již v roce 2011 vyslýchán FBI na žádost nejmenované zahraniční vlády. Výslech prý ale nepřinesl žádné výsledky a celá záležitost byla odložena. Pátrací akce po bratrech Carnajevových naplno odstartovala v noci ze čtvrtka na pátek. V areálu Massachusettského technického institutu v Cambridgi zabili člena policejní ostrahy. Řidiči auta, které potom ukradli, se přiznali, že mají na svědomí pondělní exploze. Starší z bratrů Tamerlan při následné přestřelce s policisty zemřel.

Prezident Barack Obama ocenil úsilí tamní policie i občanů. Slíbil také, že USA zjistí, zda bratrům s útoky někdo pomáhal. Podle policie již byli kvůli výslechu zadrženi dva muži a jedna žena, u nichž se předpokládá spojení s jedním z podezřelých. Obama také upozornil, že zůstává řada nevyjasněných otázek, včetně motivu pachatelů. „Proč se mladí muži, kteří vyrůstali a studovali v naší zemi, uchýlili k takovému násilí?“ ptal se Obama.

Šest dní od útoků v Bostonu

  • 15. dubna - V blízkosti cíle mezinárodního maratonského běhu v americkém Bostonu explodovaly dvě nálože. Při útoku zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce, zraněno bylo kolem 180 lidí. Desítce z nich museli lékaři amputovat končetiny.
  • 16. dubna - Americký prezident Barack Obama označil nejhorší pumový útok na území USA od 11. září 2001 za teroristický čin. Pákistánské islamistické hnutí Taliban odpovědnost za útok odmítlo. Násilí odsoudili politici z celého světa včetně českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Nečase.
  • 17. dubna - Americká policie se dostala k videozáznamům zachycujícím muže podezřelého ze spáchání atentátu.
  • 18. dubna - FBI zveřejnila fotografie dvou mužů podezřelých z atentátu a požádala veřejnost o pomoc s jejich identifikací.
  • 19. dubna - Podezřelí na útěku zabili člena ostrahy Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridgi. Při honičce na bostonském předměstí policisté jednoho z údajných pachatelů útoků zastřelili.
  • 20. dubna - Džochar Carnajev byl dopaden a převezen do nemocnice. Od činu bratrů Carnajevových se na svém účtu v sociální síti Instagram distancoval čečenský prezident Ramzan Kadyrov. V souvislosti s atentátem se Obama spolu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem shodl na nutnosti prohloubit koordinaci tajných služeb v boji s terorismem.

Život v Bostonu se pomalu vrací do normálu

Pátrací akce po bratrech Carnajevových naplno odstartovala v noci ze čtvrtka na pátek. V areálu Massachusettského technického institutu v Cambridgi zabili člena policejní ostrahy. Řidiči auta, které potom ukradli, se přiznali, že mají na svědomí pondělní exploze. Starší z bratrů Tamerlan při následné přestřelce s policisty zemřel. Život v Bostonu se ale pomalu vrací do normálu. Po chaotickém dni, kdy lidé nesměli vycházet z domů, nefungovala doprava a obchody byly zavřené, slaví dopadení podezřelého. 

Putin kvůli Bostonu hovořil s Obamou o spolupráci tajných služeb

V souvislosti s atentáty v Bostonu chce Barack Obama posílit americko-ruskou spolupráci tajných služeb v boji proti mezinárodnímu terorismu. Uvádí to oficiální prohlášení Bílého domu. Vladimir Putin Obamovi telefonoval včera a vyjádřil upřímnou soustrast obětem bostonských útoků. Oba státníci se během rozhovoru shodli na oboustranném zájmu o těsnou koordinaci ruských a amerických tajných služeb. 

Přehled pronásledování podezřelých z útoků v Bostonu 

  • Ve čtvrtek večer místního času (po dnešní čtvrté hodině SELČ) našla policie v areálu Massachusettského technického institutu v Cambridgi člena policejní ostrahy s několika střelnými ranami.
  • Při následném vyšetřování se zjistilo, že při střelbě byli dva muži.
  • Krátce na to dostala policie zprávu o ozbrojené krádeži automobilu na Třetí ulici v Cambridgi. Zloději s řidičem jeli v automobilu asi půl hodiny a vysadili ho nezraněného na čerpací stanici v Memorial Drive.
  • Policie začala pronásledovat ukradené auto, které směřovalo do nedalekého Watertownu. Muži, kteří byli uvnitř, na pronásledující policisty hodili výbušniny a za jízdy nastala přestřelka. Při ní byl vážně zraněn jeden z dopravních policistů a byl hospitalizován. Raněn byl také jeden z mužů uvnitř pronásledovaného auta. Měl četná střelná zranění, kterým podlehl.
  • Ve Watertownu byla spuštěna rozsáhlá policejní akce na dopadení druhého muže. Zapojila se do ní státní i federální policie. Nasazena byla také pyrotechnická jednotka, která má za úkol odstranit z ulic Watertownu eventuální výbušniny.
  • Prchající muž byl identifikován jako jeden ze dvou podezřelých z bostonských útoků. Policie zveřejnila jeho fotografii z pondělka a portrét z noci, vytvořený z kamerových záběrů v MIT.
  • Policie vyzvala občany západních čtvrtí Bostonu a šesti nejbližších městeček, aby nevycházeli a otvírali výhradně identifikovaným policistům. Do odvolání byla na příkaz guvernéra Devala Patricka zastavena veřejná doprava v celé bostonské oblasti, ve Watertownu byl vyhlášen i zákaz ostatní automobilové dopravy.
V ulicích propukly oslavy dopadení druhého pachatele útoku při Bostonském maratonu
Zdroj: Spencer Platt/Getty Images
Vydáno pod