Boston slaví, otec bratrů nevěří ve vinu svých synů

Boston (USA) – Boston slaví, vylidněné město po dopadení Džochara Carnajeva znovu ožilo. Policie po vyčerpávajícím pátrání nakonec zneškodnila oba Čečence, kteří jsou pravděpodobně odpovědní za pumový útok na pondělní maraton. Trvalo jí to necelých 24 hodin. „Jsme vyčerpaní, přátelé. Ale dnešní noc je pro nás vítězstvím,“ oddechl si jeden z policistů. Otec podezřelých ale vinu odmítá, tvrdí, že šlo o zinscenovanou akci tajných služeb. Od činu se distancoval i čečenský prezident Ramzan Kadyrov, nelze podle něj čin nijak spojovat s Čečenskem, i on vidí za činem zájmy tajných služeb. Zdravotní stav Džochara Carnajeva je stále vážný, leží v přísně střežené nemocnici v Bostonu.

Lidé strážcům pořádku hlasitě děkovali, někteří skandovali „BDP“ (Boston Police Department), zkratku bostonského policejního sboru. Policisté projevy vděku opětovali s pomocí tlampačů. Někde se ozývala i píseň amerického zpěváka Neila Diamonda Sweet Caroline, která často doprovází zápasy místního profesionálního baseballového klubu Boston Red Sox. 

Radovali se i jinde. Na newyorském stadionu Citi Field přerušila zpráva o úspěšném policejním zákroku večerní baseballový zápas New York Mets s týmem Washington Nationals. Na světelném panelu se objevila věta „Všichni obyvatelé New Yorku podporují bostonský policejní sbor“ a lidé na tribunách skandovali „U-S-A, U-S-A“. Konec protiteroristické pohotovosti oslavovali i lidé v ulicích Filadelfie, radostné skandování ovládlo terminál washingtonského letiště Ronalda Reagana i letištní haly na floridské Tampě. 

Zdravotní stav v noci zadrženého Džochara Carnajeva je stále vážný, má těžká zranění. Je v přísně střežené nemocnici v Bostonu.

Perfektní práci všech policistů a speciálních jednotek ocenil i prezident Obama. Obyvatele Bostonu pochválil za výbornou spolupráci při pátrání po podezřelých. „Samozřejmě, že je tu stále mnoho nezodpovězených otázek. Hlavně to, proč dva mladí muži, kteří v naší zemi vyrostli i tady studovali, přistoupili k takovému násilí? Jak ty útoky naplánovali a jak je provedli? Pomáhal jim někdo? Rodiny těch nesmyslně zabitých lidí si odpovědi na tyto otázky zaslouží,“ řekl po zásahu prezident Barack Obama. Policie se nyní bude soustředit na to, zdali se vůbec dalo útoku zabránit. Pokud Džochar Carnajev přežije, musí policie zajistit vše, aby mohl proběhnout nezpochybnitelný soudní proces.

Rodiče podezřelých ale vinu odmítají. Jejich synové byli podle nich silně věřící a mírumilovní chlapci. Za své syny se na jednom z webů kavkazských extremistů postavil jejich otec: „Je to všechno zinscenovaná akce, jejíž důvod neznám. Znám ale své syny, kteří se dokonce ani nemodlili,“ uvedl Anzor Carnajev. Označil se za stoupence Ramzana Kadyrova a prohlásil, že rodina byla vždy vystavena zájmu tajných služeb. „Často k nám chodili tajní agenti a na leccos se vyptávali,“ řekl Anzor Carnajev, který se svými syny v USA prožil zhruba deset let. 

Otec bratrů Carnajevových:

„Někdo to na ně nachystal. Nevím přesně kdo, ale někdo ano. Chtějí to na ně svést. A ti zbabělci toho kluka prostě zastřelili.“

  • Džochar Carnajev se svým bratrem Tamerlanem podle vyšetřovatelů umístil v cílové rovince Bostonského maratonu dvě nálože, které v pondělí usmrtily tři osoby a dalších 140 zranily. Devatenáctiletého Džochara policie v noci na dnešek dopadla po rozsáhlé pátrací akci a převezla do nemocnice. Jeho bratr Tamerlan během policejního zásahu zemřel. Podle policejních zpráv jeho zraněné tělo mladší bratr při útěku svým automobilem přejel. Džochar Carnajev podle médií v nemocnici bojuje o život a není schopen výpovědi. Motivy činu policie nezná. 
Zadržení zraněného Džochara Carnajeva
Zdroj: ČTK/AP/Robert Ray

Kadyrov: Teroristický čin nemá s Čečenskem nic společného

Od činu čečenských bratrů Carnajevových se na svém účtu na sociální síti Instagram distancoval čečenský prezident Ramzan Kadyrov. Napsal, že pokusy spojovat teroristický akt v Bostonu s Čečenskem jsou neoprávněné. „Tajné služby se potřebovaly za každou cenu prezentovat nějakým úspěchem, aby uklidnily obyvatelstvo,“ napsal Kadyrov, který s podporou prezidenta Vladimira Putina spravuje Čečensko tvrdou rukou, podle kritiků často bez ohledu na ruské zákony. Ve svém vzkazu uvedl, že Carnajevovi „vyrostli v USA a jejich názory se formovaly tam“. S terorismem je podle Kadyrova nutné bojovat všemi možnými prostředky. „Víme to líp než kdokoli jiný,“ napsal čečenský prezident. 

V souvislosti s atentáty v Bostonu chce Barack Obama posílit americko-ruskou spolupráci tajných služeb v boji proti mezinárodnímu terorismu. Uvádí to oficiální prohlášení Bílého domu. Vladimir Putin Obamovi telefonoval včera - oba státníci chtějí koordinovat tajné služby. Země už těsně spolupracovaly v době po útocích 11. září 2001.

Oslavy v Bostonu (zdroj: ČT24)

Jak to mohli udělat? 

  • Přátelé mladšího z bratrů Džochara jsou v šoku, nikdy by nepředpokládali, že by to mohl udělat. Objevuje se otázka, zda za to může jejich čečenský původ a s tím spojený i islám. Džochar uveřejňoval na sociální síti odkazy podporující čečenskou nezávislost, údajně chtěl být lékařem. Podle školních zdrojů byl družný, žoviální a oblíbený, dobře studoval. Věnoval se zápasu. Od září 2012 měl Džochar Carnajev údajně americké občanství. 
  • V roce 2011 už FBI vyšetřovala staršího z bratrů Tamerlana kvůli tomu, že měla tip od nejmenovaného cizího státu o tom, že by se mohl stát členem nějaké radikální islámské organizace. Žádné napojení na teroristické skupiny ale prý zjištěno nebylo. V lednu 2012 Tamerlan navštívil Rusko. Tajné služby nyní údajně zjišťují, zda v Rusku neprošel teroristickým výcvikem. Po půl roce se do USA vrátil s plnovousem. Ve Spojených státech neměl přátele, zemi považoval za cizí. 
  • Na druhé straně odborníci říkají, že podle toho, jakým způsobem byl ten útok proveden, podle výbušniny, jak jednoduše byla sestavená, a podle toho, že neměli připravený útěk, by to naopak svědčilo o tom, že útočili sami.
Vydáno pod