Pentagon: Prodej zbraní Izraeli je poselstvím Íránu

Tel Aviv - Prodej amerických zbraní Izraeli je podle amerického ministra obrany Chucka Hagela nutné chápat jako poselství mířené k Íránu. Šéf Pentagonu, který nepochybuje o tom, že je třeba zabránit Íránu získat jadernou zbraň, zahájil v Izraeli svou blízkovýchodní cestu. USA během ní chtějí uzavřít zbrojní dohody v hodnotě deseti miliard dolarů.

Podle Hagela pohlížejí USA, stejně jako Izrael, na Írán jako na hrozbu, ale neshodují se na termínu, v němž se íránský jaderný program dostane do takového bodu, kdy bude třeba vojenské akce. „To rozhodnutí učiní Izrael, protože musí sám sebe bránit,“ řekl Hagel ještě na palubě letadla. Zdůraznil ale, že USA, stejně jako Izrael, nepochybují o tom, že je třeba zabránit Íránu získat jadernou zbraň. 

Írán popírá, že o to usiluje, a svůj jaderný program popisuje jako výhradně mírový. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se nicméně domnívá, že Íránci jsou schopni získat pokročilé technologie do poloviny roku a že pak je bude těžké zničit náletem. V USA se hovoří o delším termínu.

Hagel pokračuje v blízkovýchodní cestě (zdroj: ČT24)

O Hagelovi se v souvislosti s Izraelem hovořilo v době jeho únorového nástupu do úřadu. Někteří republikáni ho označovali za politika, který nebude vůči Izraeli jako nejdůležitějšímu blízkovýchodnímu spojenci dostatečně vstřícný. Podle komentátorů přijíždí Hagel do Izraele dokázat, že tomu tak není, a to nejenom činy, ale také humorem. K poznámkám k únorové debatě s kamennou tváří namítl, že „to bylo před lety“. 

USA chce Izraeli prodat rakety, které doletí do Íránu

V Izraeli by měl strávit dva dny a dokončit dohodu o prodeji raket, tankovacích letadel KC-135, jež by byla zřejmě použita při útoku na tak velkou vzdálenost, jako je Írán. USA dále chtějí Izraeli prodat záchranné letouny V-22 Osprey, které jsou schopny svislého startu i přistání. To vše je dle Hagela „jasné poselství Íránu“. „Írán je hrozbou, skutečnou hrozbou,“ řekl. Nebezpečné prý nejsou jen jeho jaderné ambice, ale i výhrůžky zničením Izraeli a rovněž podpora terorismu. Írán je znám jako sponzor libanonského Hizballáhu a také palestinského Hamasu - obě tyto organizace bojují proti Izraeli.

Írán dlouhodobě jaderné ambice popírá a je odhodlán se bránit. „Izrael není schopný jakékoliv vojenské akce proti Íránu. Pokud na nás zaútočí, tak jim zasadíme tak tvrdou ránu, že budou litovat. Naše odveta by vymazala Izrael z mapy,“ prohlásil íránský ministr obrany Ahmad Vahídí.

Hagel během blízkovýchodní cesty navštíví ještě Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty, kde bude jednat hlavně o prodeji stíhaček a raket.

Vydáno pod