Čínské zemětřesení: 203 mrtvých, 11 tisíc zraněných

Peking - Včerejší zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan má na účtu zatím 203 obětí a na jedenáct a půl tisíce zraněných, z toho asi tisícovku těžce. Čtyřiadvacet lidí se stále pohřešuje. Tisíce vojáků na místě prohledávají trosky domů, s každou hodinou se ale šance na nalezení dalších živých snižuje. Do oblasti míří také záchranáři z okolních provincií. Podobně silné otřesy v oblasti před pěti lety zabily až devadesát tisíc lidí.

Zemětřesení v hornatém okrsku Lu-šan, kde je obětí nejvíc, spustilo sesuvy půdy, které odřízly přístupové cesty a přerušily také telefonní spojení i elektrické vedení. Nejhůře postižené jsou vesnice ležící vysoko v údolích, kde zemědělci pěstují rýži, zeleninu a kukuřici na terasovitých políčkách. Otřesy trvající minutu prakticky srovnaly se zemí vesnici Lung-men. Na místě je 18 tisíc vojáků a další pomoc je na cestě, do oblasti míří záchranáři z okolních provincií.

V noci na dnešek záchranáři odpálili dynamitem velké kameny, které blokovaly přístupové cesty, na nichž se mezitím vytvořila dlouhá řada sanitek, hasičských vozů a vojenských nákladních automobilů naložených zásobami. Záchranné práce zpomalil i noční déšť. Čínský meteorologický úřad varoval před možností dalších sesuvů půdy, protože oblastí nadále zachvívají následné otřesy.

V nejzničenější vesnici z trosek vytáhli už 91 živých, mezi nimi i ženu s malým dítětem. Zraněných jsou tisíce. Náměstí a ulice se proměnily v improvizované nemocnice. Čínské úřady jsou v pohotovosti a situaci podle místních médií zvládají dobře.

Do oblasti přijel lidi podpořit i čínský premiér Li Kche-čchiang. „Naší hlavní prioritou teď je zachránit životy našich lidí, to je to nejdůležitější. Kromě toho ale už připravujeme plány na rekonstrukční práce tady v Lu-šanu. Setkal jsem se se spoustou lidí a řekl jsem jim, že jim vláda pomůže,“ řekl premiér.

Dobrou zprávou je, že na rozdíl o otřesů v roce 2008 se tentokrát nezřítila žádná z místních škol. Právě ty byly značně poškozené při otřesech před pěti lety a vysoký počet mrtvých dětí tehdy vyvolal hněv veřejnosti a celonárodní kampaň za bezpečněji a lépe postavené školy.

Otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály zasáhly oblast včera ráno kolem osmé hodiny místního času. Většinu lidí zasypaly domy přímo v postelích. Seismologové také naměřili na čtrnáct set následných otřesů.