Výbuch ve Westu nebyl úmyslný

West – Tragický výbuch továrny na hnojiva nebyl zřejmě způsoben úmyslně. Američtí vyšetřovatelé na místě exploze v texaském Westu nenašli žádné důkazy o kriminálním činu, uvedl zástupce šéfa texaských hasičů Kelly Kistner. Důvod středečního požáru, po němž v krátké době následovaly tři ničivé exploze, ale experti zatím neznají.

Neštěstí ve Westu, kde žije velké množství potomků českých přistěhovalců, si vyžádalo nejméně 14 mrtvých a desítky zraněných. Exploze, která podle seizmologů vyvolala zemětřesení o síle 2,1 stupně Richterovy stupnice, zdevastovala okolí včetně několika bloků obytných domů. 

Hasiči brzy začnou na místě výbuchu s demontáží čtyř nádrží, z nichž musejí nejprve odčerpat výbušné látky. Žádné další nebezpečné chemikálie pak na spáleništi nezůstanou a vyšetřovatelé budou moci bez nebezpečí dokončit svou práci.      

Výbuch vyvolal vlnu solidarity, pomoc přichází po tunách

Tragický výbuch vyvolal nebývalou vlnu solidarity. Polozničené město se pomalu vzpamatovává ze šoku a naléhavou pomoc potřebuje. Podle místních lidí přichází z blízkého i dalekého okolí. Starosta Tommy Muska listu USA Today řekl, že šatstva, nábytku i potravin už do sobotního večera do města dorazilo dost. Přesto podle něj nová pomoc přichází „po tunách“. Centrem distribuce se stal místní katolický kostel Nanebevzetí Panny Marie, v němž se o příchozí stará farář Ed Karasek.  

Doslova z popela by v příštích dnech mohly povstat i místní školy, do nichž docházejí i žáci z okolních obcí. Ve Westu jsou čtyři školy pro 1 500 dětí, ale nepoškozená zůstala jen jedna základní škola pro první až čtvrtý ročník. Dvě základní školy vyššího stupně a střední škola jsou výbuchem poškozené. Přesto místní zastupitelé slibují, že vyučovat se začne už v pondělí. Pomoci má škola z dallaského předměstí Grapevine, která chce do Westu dopravit přenosné mobilní třídy.  

Cesta do normálu - bude to maraton, nikoliv sprint

Týmy amerických záchranářů prohledaly již téměř všechna zničená stavení, je jich několik desítek. Zatím našly těla 14 lidí, z nichž deset patřilo do místního sboru dobrovolných hasičů. Dalších 200 lidí, z celkového počtu 2 700 zde žijících, bylo zraněno. Asi 60 obyvatel, kteří se po tragédii pohřešovali, bylo nalezeno v pořádku v místních hotelích či u přátel. „Je možné, že se pohřešují ještě jeden nebo dva lidé, ale s jistotou to říci nedokážu,“ uvedl soudce Scott Felton. Místní představitelé se snaží pracovat na tom, aby se život v městečku vrátil do normálu. Jak ale upozornili, nějakou dobu to ještě potrvá. „Bude to maraton, nikoli sprint,“ prohlásil starosta Tommy Muska.