Paraguay si zvolila prezidentem konzervativce Cartese

Asunción – Novým paraguayským prezidentem bude konzervativec Horacio Cartes. Jeho vítězství již uznal jeho úhlavní sok, liberál Efraín Alegre. Cartesovo vítězství zřejmě podtrhne i úspěch jeho strany Colorado v parlamentních volbách, podle prozatímních výsledků i zde konzervativci vedou.

Čekání Paraguaye na nového prezidenta ještě nekončí – zvolený kandidát se ujme vlády až v srpnu – ale jméno nástupce Fernanda Luga odvolaného loni v červnu už je známo. Novým prezidentem bude podnikatel v tabákovém průmyslu a finančník Horacio Cartes. Získal 46procentní podporu, zatímco Alegre získal 37 procent hlasů. Cartesovo vítězství naznačovaly již první průzkumy u voličů odcházejících z volebních místností, které mu přisoudily dokonce třináctiprocentní náskok před Alegrem a více než dvacetiprocentní před socialistickým kandidátem Mariem Ferreirem.

Alegre po několika hodinách Cartesovo vítězství uznal. „Paraguajský lid se vyslovil a my ho respektujeme. Občané vyjádřili své přání účastí v hlasování, transparentně a v procesu, který považujeme za adekvátní,“ oznámil.

Zvolený paraguayský prezident Horacio Cartes:

„Třesou se mi nohy, když pomyslím, jak nesmírnou a úžasnou zodpovědnost budu mít jako prezident všech Paraguayců. Chci, aby všichni lidé, kteří nás nevolili, věděli, že udělám, co bude v mých silách, abych si získal jejich důvěru.“

Volby v Paraguayi mají rozdat politické karty hned na několika úrovních – kromě prezidenta si občané vybírají své zásupce v parlamentu a guvernéry. Potvrdí-li se průběžné vedení Cartese i jeho strany Colorado, bude Paraguay jedním z mála jihoamerických států s pravicově orientovanou vládou. V dalších zemích v minulých letech často vítězily levicové strany, konzervativní vládu nyní mají pouze Chile a Kolumbie.

Horacio Cartes je v politice nový; dokud nevstoupil do strany Colorado, údajně nikdy nevolil. Slibuje, že partaj kritizovanou kvůli korupci očistí – již se mu podařilo vrátit ji k moci, kterou třímala několik desetiletí až do roku 2008, kdy ve volbách prohrála. Sám Cartes ovšem v kampani čelil tvrzením svých rivalů, že má být napojen na obchod s drogami a praní špinavých peněz. Z ničeho podobného však nebyl nikdy obviněn. Nového úřadu se ujme 15. srpna, vystřídá Frederica Franca, viceprezidenta sesazeného Fernanda Luga, který dosloužil zbytek jeho mandátu.

Agentura AFP Cartese charakterizuje jako paraguayskou obdobu italského politika Silvia Berlusconiho.

Ještě během nedělních voleb u vesnice Kurusu de Hierro asi 500 kilometrů od hlavního města vybuchla podomácku zhotovená nálož, jejímž terčem se stala policejní kolona, přivážející posily ke strážnici ve vsi, ostřelované o několik hodin dříve. Podle policie zahynul jeden policista i atentátník z partyzánské Paraguayské lidové armády, obviňované úřady ze styků s kolumbijskými povstalci.