Taliban unesl v Afghánistánu cizince z vrtulníku

Kábul - Afghánský Taliban od nedělního večera zadržuje minimálně devět cizinců. Jejich civilní vrtulník musel nouzově přistát na východě země v provincii Lógar, krátce poté je zajali ozbrojenci. Všichni zajatí jsou prý v pořádku. Turecké úřady oznámily, že mezi zajatými je osm Turků. Taliban zase tvrdí, že cestující byli Američani.

„Ve vrtulníku bylo osm tureckých státních příslušníků, piloti byli z Ruska a z Afghánistánu. Jsme přesvědčeni, že jsou v dobrém zdravotním stavu, a turecké orgány jsou v kontaktu s afghánskými úřady, aby záležitost vyřešily,“ uvedl mluvčí tureckého ministerstva zahraničí. Ruské velvyslanectví v Kábulu potvrdilo, že přinejmenším jeden ze dvou pilotů stroje byl Rus.

Podle BBC bylo přitom cizinců devět - sedm Turků a dva Rusové.

Vrtulník přepravující turecké stavební inženýry letěl z města Chóst nedaleko pákistánských hranic do Kábulu. Po nouzovém přistání za silného větru a deště se afghánským bezpečnostním silám podařilo vrtulník najít. Všechny osoby, které byly na palubě, však zmizely. Hamidulláh Hamíd, guvernér okrsku Azra, kde vrtulník přistál, informoval, že je zajal Taliban.

Günter Katz, mluvčí mezinárodních jednotek v Afghánistánu:

„Ve východním Afghánistánu se ztratil civilní vrtulník. Mezinárodní síly pomáhají afghánským úřadům v pátrání.“

Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid zajetí cizinců potvrdil. Hnutí nicméně tvrdí, že ve vrtulníku bylo devět Američanů oblečených ve vojenských uniformách a dva tlumočníci. „Zajali jsme je živé a převezli jsme je do bezpečnější oblasti,“ tvrdí Taliban. 

Bojovníci Talibanu prý helikoptéru obklíčili a pak zapálili. „Zahraniční síly se pokoušejí vydávat zajatce za civilisty, ale jejich zapírání je marné, protože všechny zajaté osoby na sobě měly uniformu americké armády,“ konstatoval Taliban.

Severoatlantická aliance nouzové přistání potvrdila; zatím není jasné, jestli helikoptéra preventivně přistála kvůli špatnému počasí, nebo zda ji k tomu donutili bojovníci Talibanu. Podle jednoho z mluvčích NATO nepatřil vrtulník zahraničním silám, aliance ale pomáhá při pátrání po cestujících a posádce.

Podle agentury AFP se místní kmenoví vůdci snaží přesvědčit rebely, aby zajatce propustili.

Desítku civilistů zajali Talibanci v provincii Lógar. Až do roku 2005 se po afghánském území dalo pohybovat poměrně bez obav. Pak ale Taliban zase nabral na síle, i přes přítomnost víc než sta tisíc koaličních vojáků. Podle odhadů teď v zemi působí na 20 tisíc radikálů. Kontrolují některé oblasti včetně části Lógaru a podnikají stále odvážnější útoky. 

O obnovu provincie Lógar, oblasti velké jako Královéhradecký kraj, se donedávna starali Češi. Civilní mise se zúčastnila i Kristýna Greplová. V Afghánistánu strávila rok a čtvrt. S kolegy stavěla přehradu a školu. Sama se ale nikam neodvažovala - i za projektem vzdáleným jen pár kilometrů od základny ji vždy doprovázelo několik desítek vojáků. 

Množí se také přepadení. Vůdce Talibanu Mulla Umar sice nedávno vyzval své bojovníky, aby přestali unášet lidi kvůli výkupnému. Jestli za dnešním únosem stojí právě snaha získat peníze, ale zatím není jasné.

Události o únosu cizinců v Afghánistánu (zdroj: ČT24)