Neboj, mami, jsem v pohodě, ujišťoval bostonský atentátník po výbuchu

Boston – Pravděpodobný strůjce bostonských pumových útoků Tamerlan Carnajev podle amerických médií krátce po explozích se smíchem ujišťoval matku, že je v pořádku. O několik dní později zahynul po přestřelce s policií a jeho mladší bratr a údajný spolupachatel Džochar se zotavuje z vážného střelného poranění. Média sice uvedla, že písemně odpovídá policii na dotazy, bostonský policista Ed Davis ale tuto informaci fakticky popřel. Vyšetřování ukázalo, že Tamerlanovu smrt zřejmě způsobil právě Džochar. FBI navíc čelí kvůli bombovému útoku na Bostonský maraton stále větší kritice. Někteří američtí zákonodárci hovoří o „selhání tajných služeb“.

Tamerlanova matka Zubejda Carnajevová podle listu The Wall Street Journal po atentátu synovi volala, protože se chtěla ujistit, že se mu nic nestalo. „Mami, proč se bojíš?“ odvětil se smíchem Tamerlan na telefonický dotaz matky, zda je v pořádku. O několik dní později to byl podle Carnajevové naopak Tamerlan, kdo jí volal: „Policie, začali na nás střílet, pronásledují nás. Mami, miluju tě…“ Pak se telefon odmlčel, řekla Carnajevová. O synově smrti se dozvěděla od dcery Bely. „Mami, je mi to líto. Je mi líto, že ti musím říct, že Tamerlan byl zabit,“ uvedla.

Zubejda Carnajevová a Tamerlan Carnajev
Zdroj: ČTK/AP/Natick Police Department/Julia Malakie

Vyšetřování rodinných poměrů ukázalo, že v posledních zhruba pěti letech prošli Carnajevové bouřlivým a problematickým obdobím. Tamerlan se s matkou začali více zajímat o víru. Kdysi tichý mladík, který se chtěl stát boxerem, začal pod vlivem matky hlouběji pronikat do církevních otázek. Tamerlan, o něhož se matka bála, že sklouzne k životu s marihuanou, přestal pít, kouřit a také nechal boxování, neboť tento sport byl podle něj v rozporu s vírou. Také, jak vzpomíná matka, naléhal na ostatní členy rodiny, aby rovněž uznali přísnější výklad islámu.

Tamerlan přiměl matku, aby se zahalovala. To se ale nelíbilo jejímu manželovi. „Řekl, že blázním, když se zahaluji,“ tvrdí. Mužovi odpověděla, že muslimové by to měli vyžadovat a že se tak bude chovat. Pár se nakonec před dvěma lety rozvedl.

Tamerlanův vzrůstající zájem o islám se shoduje s neklidným obdobím jeho života, kdy také bezcílně měnil univerzitní kurzy, čelil obvinění z fyzického útoku na svou přítelkyni a kdy byl jeho blízký přítel zavražděn. Tamerlan se nakonec oženil - vzal si někdejší studentku Suffolkské univerzity v Bostonu Katherine Russellovou, se kterou má dítě. Rodina Russellové po atentátech vydala prohlášení, podle něhož Tamerlana podle všeho nikdy pořádně neznala. V neděli pak právní zástupce Russellové sdělil, že Tamerlanova žena v posledních měsících a letech nezaznamenala žádné dramatické změny v manželově životě.

Tamerlanova žena o ničem nevěděla

Katherine Russellová Carnajevová byla vychována v křesťanské rodině, ale po seznámení s Tamerlanem konvertovala k islámu. O tom, že manžela hledají v souvislosti s útoky, se prý dověděla až z televize. Manžela z ničeho nepodezírala, pracovala sedm dní v týdnu jako pečovatelka. Když nebyla doma, staral se Tamerlan o jejich malou dceru. Byt sdíleli s tchýní.

Russellová žije od minulého týdne v domě rodičů v North Kingstownu ve státě Rhode Island. V neděli tam za ní podle jejího právního zástupce přišli federální vyšetřovatelé, ale ona s nimi nehovořila. „Věří v principy islámu a koránu, věří v boha,“ řekl o ní právník.

Russellová se narodila jako nejstarší dcera v rodině lékaře a zdravotní sestry. Studium nedokončila a z univerzity odešla v roce 2010. Právě tehdy prý byl její vztah k Tamerlanovi nejsilnější a nezměnil to ani incident z roku 2009. Tamerlan byl tehdy zatčen, když ji napadl. Podle spisu policie v Cambridge se to stalo v červenci 2009 v bytě, v němž s Carnajevem bydlela. Při výslechu ho prý popsala jako velmi milého muže.

Policie, která prozatím s určitostí nezná motiv útoku, se snaží zjistit, zda se Tamerlan v posledních letech skutečně přiklonil k radikálnímu výkladu islámu. Středem jejího zájmu je tak mimo jiné i jeho šestiměsíční cesta do Dagestánu, jihoruské republiky hraničící s Čečenskem, kterou loni podnikl.

Vyšetřovatelé mají podezření, že čečenští bratři plánovali další útoky. Policie v okolí místa, kde v sobotu Džochara dopadla, totiž našla rozsáhlý arzenál - náboje, nevybuchlé bomby i střelné zbraně.

Džochar Carnajev
Zdroj: ČT24/FBI/Boston Regional Intelligence Center

Za Tamerlanovu smrt může nejspíš jeho mladší bratr

Džochar Carnajev zůstává ve vážném stavu v nemocnici. Zasažen byl střelou do úst, která vyšla vzadu na krku. Podle FBI se takto střelil sám, když se pokusil o sebevraždu. Střelnou ránu má i na noze. Podle lékařů také ztratil velké množství krve. Vyšetřování ukázalo, že Tamerlanovu smrt způsobil právě on. Policie totiž Tamerlana dopadla ještě živého, Džochar ale do bratra najel autem a jeho tělo za sebou chvíli vláčel.

O zdravotním stavu Džochara přicházejí protichůdné informace. Zprávy z dnešní noci o tom, že je při vědomí a vypovídá, byť vzhledem ke zranění jen písemně, dnes agentury zpochybnily. Senátor Dan Coats agentuře AP řekl, že mladý Čečenec „není ve stavu, kdy by z něj vyšetřovatelé mohli dostat jakoukoli informaci“.

Zprávy o písemné výpovědi Carnajeva podle agentury Reuters fakticky popřel i šéf bostonských policistů Ed Davis. „O tom se hodně píše, nechci se o tom přít. Osobně ale o tom nemám žádnou informaci,“ řekl policista.

Televize CNN naopak s odvoláním na anonymní policejní zdroj napsala, že Džochar komunikuje s vyšetřovateli písemně, a to už od neděle. Žádný zdroj ale televizní stanici neprozradil, co podezřelý atentátník vypověděl.

Další selhání tajných služeb?

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) čelí kvůli pumovému útoku stále větší kritice kvůli údajnému selhání. Předseda bezpečnostního výboru Sněmovny reprezentantů Michael McCaul spolu s dalšími zákonodárci napsal dopis FBI, ministerstvu vnitřní bezpečnosti a dalším federálním úřadům, v němž žádá vysvětlení, proč Tamerlan nevyvolal u agentů podezření během výslechu před dvěma lety.

McCaul v dopise poznamenal, že Boston je již pátou událostí v posledních letech, kdy někdo, koho FBI vyšetřovala, se následně podílel na teroristickém útoku. Kromě Tamerlana FBI vyšetřovala a nezadržela například v USA narozeného šéfa jemenské odnože al-Káidy Anwara al-Awlakiho nebo majora Nidala Hasana, který v roce 2009 na vojenské základně Fort Hood v Texasu postřílel 13 lidí.

O Tamerlanův výslech v roce 2011 požádali ruští vyšetřovatelé, kteří ho podezřívali z vazeb na militantní skupiny v jižním Rusku.

FBI
Zdroj: ČT24/ISIFA