Zemětřesení v Číně otřáslo pandami

Peking – Při víkendovém zemětřesení v čínské provincii S'-čchuan zemřelo už přes 200 lidí, 12 tisíc jich je zraněno. V oblasti pokračují záchranné práce. Sobotní otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály vyděsily nejen místní obyvatele, ale také pandy ve zdejší rezervaci. Právě v S'-čchuanu se snaží tyto vzácné medvědy zachránit. Pandy při zemětřesení ale zpanikařily a vylezly na nejvyšší stromy. Z nich pak vůbec nechtěly slézt.

Rezervace Pi-feng-sia, kde žije asi 60 pand, se nachází nedaleko epicentra sobotního zemětřesení, otřesy tady byly proto velmi znatelné. Vyděsily i pandy. „Když zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály v sobotu udeřilo, některé z pand vylezly vysoko do klenby stromů a utrpěly různě intenzivní šok,“ oznámila rezervace. 

Záběry pak ukazují medvědy křečovitě se držící větví v korunách stromů a houpající se ze strany na stranu. Mnohé pandy nechtěly dlouho slézt dolů. Ošetřovatelé některé z nich dlouho přemlouvali a lákali je na jejich oblíbené jídlo. 

Mluvčí rezervace ujistila, že žádné zvíře ani jejich ošetřovatelé neutrpěli zranění. „Pandy slezly dolů ze stromů… jsou zpátky na zemi, hrají si a krmí se,“ prohlásila mluvčí rezervace. Rezervace nicméně sčítá četné materiální škody. 

Ostatně jako celá provincie, kde neustále přibývají další a další oběti. Celkem při zemětřesení zemřelo už 208 lidí. V oblasti působí přes 10 tisíc záchranářů, jejich práci ale ztěžuje špatné počasí a následné otřesy. Hodně tady prší, a proto je podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera minimální viditelnost, což komplikuje především letecké záchranné práce. Navíc se zdejší obyvatelé musejí vyrovnávat s následnými sesuvy půdy. Na mnoha místech jsou poničené cesty a záchranáři se do některých oblastí dostávají jen velmi těžko. Očekává se proto, že počet obětí ještě poroste.

Zemětřesení tady přitom udeřilo už před pěti lety, kdy zemřely desetitisíce lidí. I tehdy otřesy zasáhly pandí rezervaci Wu-lung, odkud musela být zvířata přepravena do jiných parků, včetně parku Pi-feng-sia. Jedna panda tehdy při zemětřesení zahynula.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod