Strach v Leidenu – kvůli hrozbě útoku na školu zadržen mladík

Leiden – Kvůli víkendovým výhrůžkám na internetu už v nizozemském Leidenu zadrželi bývalého studenta jedné ze škol. V neděli se na serveru 4chan objevily hrozby, že se jedna ze škol v tomto univerzitním městě stane terčem vražedné střelby. Pro jistotu dnes úřady všechna vzdělávací zařízení ve městě zavřely.

Někdo v neděli na internetu anglicky pohrozil, že v pondělí zastřelí učitele a co nejvíce studentů v jedné z leidenských škol. Dotyčný přitom oznámil, že bude mít u sebe revolver typu Colt Defender ráže 9mm. A svoje motivy že vysvětlí v dopise. Hrozbu zachytila švýcarská policie a předala nizozemským kolegům.   

V souvislosti s vyhrožováním byl dnes podle nizozemské policie zadržen bývalý student britské střední školy v Nizozemsku BSN. Škola je v městečku Voorschoten, které leží mezi Leidenem a Haagem. 

Podezřelého loni vyhodili kvůli špatnému chování ze školy. Jestli skutečně připravoval útok, nebo zda jen vyhrožoval, není zatím jasné.   

Úřady v Leidenu ale neponechaly nic náhodě a raději dnes všechny školy uzavřely. V neděli vyzvaly studenty a zaměstnance, aby do škol vůbec nechodili. To postihlo tisícovky studentů a vyučujících.