Simulace ruského náletu na Stockholm švédské letectvo neprobudila

Stockholm - Ruské letectvo uskutečnilo simulovaný útok na Stockholm, na který švédské vzdušné síly nedokázaly včas reagovat. S odkazem na utajovanou zprávu to napsal deník Svenska Dagbladet (SvD) s tím, že k incidentu došlo během Velikonoc - jen dva měsíce poté, co švédská ministryně obrany Karin Enströmová v projevu hovořila o neustálé připravenosti země reagovat na nepředvídatelné hrozby. Místní média se v posledních měsících zabývají obranyschopností země poté, co v únoru jistá vědecká studie uvedla, že Švédsko by případné invazi dokázalo čelit maximálně týden.

Ruské cvičení, jehož námětem byl podle SvD nálet na Stockholm a další cíle v jižním Švédsku, se zúčastnila dvojice ruských strategických bombardérů Tupolev Tu-22M3. Doprovázely ji čtyři stíhačky Suchoj Su-27. Stroje odstartovaly z Petrohradu, přeletěly nad východním okrajem Stockholmského souostroví a zamířily dále ke švédské pevnině. Právě v tomto místě u souostroví se ruská letadla při standardních cvičných letech stáčejí směrem k ruské enklávě Kaliningrad. Na Velký pátek 29. března ale letouny zamířily ke švédské pevnině a přeletěly kolem neobydleného švédského ostrova v Baltském moři Gotska Sandön.

Švédské letectvo, které incident nepopřelo, podle SvD nevyslalo vstříc Rusům žádný stroj. Místo švédských stíhaček tak pohyb Rusů zpovzdálí sledovaly jen stíhačky z Dánska a stroje Severoatlantické aliance v Litvě.

„(Ruská letadla) zůstala u Gotska Sandön v mezinárodním vzdušném prostoru, kde prováděla jistý druh cvičení. Poté se otočila na trasu, odkud přiletěla,“ uvedly švédské vzdušné síly. Na komentář k reakci na ruské cvičení letectvo uvedlo, že je „běžně dobře připraveno“.