František mění Vatikán – míň peněz a více žen

Vatikán - Papež František se chystá reformovat hospodaření Vatikánu. Podle italského deníku Il Messagero sáhne na odměny, které pobírá dozorčí rada Vatikánské banky. Pět kardinálů, kteří ji tvoří, dostává ročně bonus 25 tisíc eur. Papež už se rozhodl nevyplatit zvláštní odměnu k začátku pontifikátu čtyřem tisícovkám zaměstnanců Svatého stolce. František chce celkově zeštíhlit církevní administrativu a přivést do ní více žen.

S volbou nového papeže dostávali zaměstnanci Vatikánu tradiční odměnu ve výši 500 euro. Jako uznání vyšší pracovní zátěže při konkláve. Po zvolení papeže Františka si ale čtyři tisícovky pracovníků Vatikánu nepřilepší ani o euro. František se totiž rozhodl začít pracovat na svém slibu a šetřit.

Na odměnu ve výši 25 000 eur si musí nechat zajít chuť i vedení Vatikánské banky. Tvoří ho pětice kardinálů, každý z nich bere 5 000 euro měsíčně. Ušetřené peníze chce papež poslat na charitu.

Šetření a skromnější život zavádí František i ve svém úřadě. Nechá zmenšit honosné papežské apartmá, požádal o skromnější automobil a zredukoval svou ochranku.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Kurie dostane zeštíhlovací kúru

Reforma a osekání výdajů se nevyhne ani kurii. Její hlubokou reformu má připravit osmičlenná „rada moudrých“, která se pustí do práce v říjnu. Vedoucí rady, honduraský kardinál Oscar Maradiaga, připustil, že jednou ze změn by mohlo být větší množství žen ve vysokých funkcích Vatikánu. Prvním krokem v „poženštění“ vatikánské kurie je nová příloha pro ženy ve vatikánském listu L'Osservatore Romano.

Kardinál také britskému listu The Sunday Times prozradil, že by argentinský papež rád viděl ve vedení církve více neevropských kardinálů. V tom ale čeká pontifika těžká bitva, tuší kardinál.

Hluboká reforma čeká i Vatikánskou banku, která je kvůli neprůhlednému hospodaření a pohybům peněz stále na šedivé listině. První kroky k nápravě provedl už Františkův předchůdce Benedikt XVI. Transparentnost je základní podmínka, kterou od Vatikánu požaduje i Evropská unie.