Svatořečení Jana Pavla II. se blíží, lékaři mu uznali zázrak

Vatikán - Bývalý papež Jan Pavel II. by mohl být ještě letos prohlášen za svatého. Proces svatořečení nabral spád poté, co kolegium vatikánských lékařů nedávno uznalo případ zázračného uzdravení. Informoval o tom dnes italský deník La Stampa. Právě prokázaný zázrak je podle kanonického práva pro uznání svatosti potřeba.

Komise sedmi lékařů na žádost Kongregace pro svatořečení a blahořečení, jednoho z oddělení Papežské kurie, posuzovala případ uzdravení spojený s Janem Pavlem II. Došla přitom k závěru, že jde o uzdravení, jež je z hlediska medicíny nevysvětlitelné. Případ nyní bude posuzovat ještě teologická komise a kardinálové, je však velmi nepravděpodobné, že by tyto instance zázrak zpochybnily. Podle italského listu tak svatořečení polského papeže nestojí nic v cestě a mohlo by k němu dojít už letos na podzim.

Jan Pavel II. byl hlavou katolické církve v letech 1978 až 2005. Populární papež se uznání církve dočkal už velmi krátce po své smrti, blahořečen byl na podzim 2011.

Druhý zázrak v řadě

Také prohlášení za blahoslaveného vyžaduje doložený zázrak: s ním se před lety přihlásila Francouzka Marie Simon-Pierrová. Ta tvrdila, že dva měsíce po skonu papeže se zázračně uzdravila z Parkinsonovy nemoci, jíž trpěl i papež, když se k němu modlila. Lékaři její uzdravení potvrdili. Pro svatořečení je třeba doložení dalšího zázraku, který se stal po blahořečení. Vatikán zatím nezveřejnil žádné podrobnosti. Sám během svého pontifikátu kanonizoval vůbec největší počet nových blahoslavených a svatých v dějinách církve. Kongregaci pro otázky svatořečení se proto někdy přezdívalo „továrna na svaté“.

Marie Simon-Pierrová
Zdroj: ISIFA/EPA/BRUNO SOUILLARD
Vydáno pod