Francouzský parlament definitivně schválil sňatky homosexuálů

Paříž - Francouzský parlament definitivně schválil zákon, který povoluje sňatky homosexuálů. Jde o jednu z nejvýznamnějších změn ve francouzském právu od zrušení trestu smrti. První páry stejného pohlaví by mohly mít svatbu už v červnu. Protesty proti schválení zákona ale provázely násilnosti.

Poslanci kontroverzní zákon poprvé odhlasovali už v únoru, 12. dubna prošla norma i Senátem. Nyní se kvůli úpravám textu znovu vrátila do Národního shromáždění, kde už ale hlasování bylo pouhou formalitou. Pro návrh se vyslovilo 331 zákonodárců, proti bylo 225 poslanců.

I když se vládě podařilo zákon protlačit, v zemi je stále hodně jeho odpůrců. „Debata v Národním shromáždění byla hodně vypjatá, poslanci se dokonce v pátek trochu poprali, opozice kritizovala i urychlení procesu schvalování zákona,“ uved spolupracovník ČT ve Francii Jakub Kajtman. A opozice nesložila zbraně ani po dnešním posledním hlasování. Chce se totiž obrátit na Ústavní radu, která už několikrát kontroverzní zákony zrušila.

Prosazení zákona, který se označuje za nejvýznamnější sociální reformu ve Francii od zrušení trestu smrti v roce 1981, patřilo mezi sliby socialistického prezidenta Françoise Hollandea před jeho loňským zvolením.

Jean-Luc Romero, francouzský politik podporující svatby homosexuálů:

„Podle mě je to nenávist, která tu byla vždy. V každé zemi máte rasisty, antisemity, ale nějakou chvíli o nich nevíte. Dnes ale lidé díky sociálním médiím můžou vyjádřit celou řadu věcí - a to vše anonymně.“

Zákon podle průzkumů většina Francouzů podporuje, problematická je ale pro francouzskou veřejnost jeho část týkající se možnosti adopce dětí. Proti uzákonění sňatků homosexuálů a adopce dětí páry stejného pohlaví dlouhodobě protestuje pravicová opozice a katolická církev, ale i mnoho muslimů a evangelíků.

Odpůrci sňatků osob stejného pohlaví tak vedle svých argumentů museli důrazně odmítat, že by jejich postoj pramenil z homofobie. „Na našich demonstracích jsou homosexuálové v první řadě. A dochází k úžasným setkáním lidí, kteří by se spolu jinak moc nebavili. Takže naše protesty naopak s homofobií bojují - slovně i prakticky - díky setkávání různých lidí,“ uvedl ředitel organizace Alliance vita, která patřila mezi organizátory protestů.

Hervé Mariton Napsali, člen parlamentu a odpůrce zákona:

„Tento zákon ničí to, v co věříme. Zavádí nerovnost mezi dětmi. Definice sňatku je teď naprosto jiná než ve zbytku světa. Věříme, že to odporuje ústavním principům.“

Protesty provázelo násilí

Radost ze schválení zákona však zkalilo násilí. Někteří demonstranti v okolí budovy Národního shromáždění házeli lahve a plechovky, policie proti nim použila slzný plyn. Informovala o tom agentura AP. Odpůrci zákona dostali před jednáním zákonodárců několikrát do ulic měst statisíce lidí. Naposledy vyšly desetitisíce lidí do ulic Paříže v neděli, další protesty se čekají i dnes. V Paříži dnes proto policie zpřísnila bezpečnostní opatření. U parlamentu hlídkuje asi 4 000 policistů, připravena jsou i vodní děla. Zvláštní bezpečnostní jednotky chrání také banky v okolí Národního shromáždění.

Francie se dnešním schválením zákona stala 14. zemí světa, která povoluje sňatky homosexuálů.

Vydáno pod