Střelec z Belgorodu po manévrech dopaden

Moskva – Sergej Pomazun, který ve městě Belgorod na západě Ruska zastřelil šest lidí, padl do rukou ruské policie. Ta ho dopadla, zrovna když se snažil z obklíčení uniknout ve vagónu nákladního vlaku. Do poslední chvíle se ale útočník bránil, zranil dokonce nožem jednoho policistu. Na dopadení pachatele byla vypsána odměna tři miliony rublů (asi 1,9 milionu korun).

Pomazun policii dlouho unikal, ruské ministerstvo vnitra povolalo do pátrací akce několik tisíc mužů včetně příslušníků speciálních přepadových komand OMON. V pohotovosti byla i policie na Ukrajině, kam podle spekulací mohl Pomazun uprchnout. Ukrajinská hranice je jen asi 40 kilometrů od Belgorodu.

Motiv zabíjení jednatřicetiletého Sergeje Pomazuna ještě není jasný. Jeho záměrem ale bylo vykrást obchod se zbraněmi. Příbuzní upozornili, že má vážné psychické problémy.

Sergej Pomazun
Zdroj: ISIFA/EPA/SVETLANA STARIKOV/BELGORODSKAYA PRAVDA

Recidivista Pomazun měl podle svědků dvě pušky a pistoli. Okamžitě poté, co do obchodu vstoupil, začal střílet a na místě zabil dva prodavače a jednoho kupujícího. Na ulici pak zastřelil dva kolemjdoucí včetně čtrnáctileté školačky. Další, o dva roky starší děvče na následky střelných zranění zemřelo později v nemocnici.

Policie dnes oznámila, že Pomazun jednal sám. Vyloučila tak, že by mu pomáhal jeho otec (v minulosti rovněž trestaný), jak o tom v pondělí spekulovala média.