Pákistán odmítá soudit Mušarafa z vlastizrady, u jeho domu našli výbušniny

Islámábád - Pákistánská prozatímní vláda odmítá soudit bývalého prezidenta Parvíze Mušarafa z vlastizrady. Nejvyššímu soudu, který to po ní požadoval, vláda sdělila, že to přesahuje její mandát. Nejvyšší soud projednává petici poslanců, kteří chtějí, aby byl Mušaraf souzen z vlastizrady za porušení ústavy v době, kdy zemi vládl. V Pákistánu může vznést obvinění z vlastizrady pouze stát. V případě odsouzení hrozí až trest smrti. Poblíž rezidence, kde je Mušaraf držen v domácím vězení, našla policie 45 kilogramů výbušnin ukrytých v autě.

Policie neuvedla, koho z nastražení nalezených výbušnin podezřívá, již dříve však Mušarafovi smrtí pohrozila pákistánská odnož islamistického hnutí Taliban. Na televizních záběrech byli vidět členové speciální pyrotechnické jednotky prohledávající automobil stojící u vily na okraji metropole Islámábádu.

Rozhodnutí prozatímního kabinetu, který převzal vládu minulý měsíc a zemi povede do voleb vypsaných na 11. května, poskytne Mušarafovi oddechový čas. Nyní je v domácím vězení v souvislosti s jedním ze tří dalších případů datujících se do doby, kdy v letech 1999 až 2008 stál v čele státu. Tyto případy projednávají nižší soudní instance.

Místo záchrany Pákistánu cesta do vězení

Mušaraf se do Pákistánu vrátil po téměř pěti letech v dobrovolném exilu, aby kandidoval ve volbách a „zachránil Pákistán“. Volební komise mu ale neumožnila kandidovat, Taliban mu pohrozil smrtí a soud ho poslal do vazby, byť si ji odpykává „jen“ v domácím vězení ve své luxusní vile na předměstí Islámábádu.

Kritici exprezidenta tvrdí, že Mušaraf porušil ústavu a dopustil se velezrady, když v roce 2007 v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav.

Mušaraf je v Pákistánu také obviněn ze zorganizování atentátu, při němž koncem roku 2007 zahynula někdejší premiérka Bénazír Bhuttová, a rovněž ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Všechna vznesená obvinění proti své osobě bývalý prezident označuje za „politicky motivovaná“.

Někdejší generál Mušaraf v roce 1999 svrhl vládu premiéra Naváze Šarífa. Ten je nyní považován za hlavního kandidáta na premiéra. V roce 2008 byl Mušaraf donucen rezignovat a žil střídavě v Londýně a v Dubaji. Do Pákistánu se prý vrátil nejen kvůli kandidatuře ve volbách, ale také proto, aby se z obvinění před soudem očistil.