Podle Izraelců použil Asad proti povstalcům sarin

Damašek/Jeruzalém – Izraelská rozvědka tvrdí, že má důkazy, že syrský režim používá proti povstalcům chemické zbraně. Na tiskové konferenci zveřejnili Izraelci fotografie a videozáznamy, které mají dokazovat, že Damašek vypouští proti povstalcům rakety s nervovým plynem. Syrský režim to ale vzápětí popřel a svalil vinu na opozici.

„Podle našich zjištění syrský režim při několika příležitostech použil chemické zbraně. Příznaky zasažených obětí to potvrzují a ukazují pravděpodobně na použití plynu sarin,“ řekl Itai Brun z izraelské vojenské rozvědky.

Při projevu na mezinárodní bezpečnostní konferenci v Jeruzalému Brun řekl, že jeho lidé získali fotografie, na kterých jsou u některých obětí jasně znatelné příznaky útoku - zúžené zornice a pěna z úst. Už 13. dubna přitom psal britský deník The Times, že v bojích v Sýrii byl použit sarin. Zda s ním zaútočili povstalci, či vládní jednotky, ale deník neupřesnil. 

Syrský režim dnes obratem z nasazení chemických zbraní obvinil povstalecké jednotky. „Dnes ráno vypálili raketu z oblasti Nairáb směrem na město Aleppo. Hlavice obsahovala jedovatý plyn. Zatím máme 16 mrtvých a téměř devadesát zraněných,“ oznámil syrský ministr informatiky. 

Povstalci se ale brání, že chemické zbraně ani rakety, které by je nesly, ve výzbroji nemají. 

Sarin je nervový bojový plyn, který použili například japonští extremisté v polovině 90. let proti civilistům, z nichž dvě desítky přišly o život a tisíce se jich přiotrávily.