Čína, hackerů ráj

Peking - Tvrdá kritika Číny zní z nové knihy jednoho ze zakladatelů internetového vyhledávače Google Erica Schmidta. Autor zemi označuje za velkou počítačovou hrozbu a tvrdí, že tamní úřady napadaly stránky jeho firmy. Ta proto před třemi lety odešla do Hongkongu. Peking nařčení odmítá.

Eric Schmidt si nebere servítky - Čína je podle něj nejnebezpečnější velmoc, je to země s nejpřísnější cenzurou internetu. Nejvíce hackerů prý pochází z Číny a země je nejsofistikovanější a nejproduktivnější hacker zahraničních společností. 

Americká společnost pro počítačovou bezpečnost Mediant nedávno publikovala zprávu, která viní čínské hackery ze stovek útoků na mezinárodní společnosti. Útoky podle zprávy pocházely z jedné budovy čínské armády v Šanghaji. 

Sám Peking to ale popírá. „Nezodpovědná prohlášení a zavádějící informace nic nevyřeší,“ reaguje mluvčí ministerstva zahraničí. 

  • Kritika Číny zdroj: ČT24
  • Kniha Nový digitální věk zdroj: ČT24

Wang Tchao se přitom útoky na servery zahraničních vlád a společností kdysi živil. Dnes pracuje jako specialista pro bezpečnost internetu. „Většina už dnes neútočí na webové stránky, ale krade data. Je možné, že jsou často najatí. Jestli hackeři pracují pro vládu, je to škoda, protože ta moc neplatí. U společností si určitě vydělají víc a méně riskují,“ říká bývalý hacker. 

Útoky údajně čínských hackerů netrpí jen vlády zemí nebo mezinárodní společnosti. I sám zpravodaj ČT Tomáš Etzler je často terčem. Správci jeho e-mailového účtu mu průměrně jedenkrát za dva měsíce posílají varování. 

  • Věříme, že váš účet byl nedávno zpřístupněn z Číny a je tady i čínská IP adresa. 

nebo 

  • Věříme, že státem sponzorovaní útočníci se snaží zkompromitovat váš účet nebo počítač.
Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)