Irácké tiskárny jedou od nevidím do nevidím: Díky volbám i válčící Sýrii

Bagdád – Iráčtí tiskaři zažívají boom. Jejich byznysu prospívají nejen volby a nutnost tisknout plakáty a letáky pro desítky politických uskupení, ale paradoxně také dvouleté povstání proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Irácká vláda a soukromé společnosti totiž dříve využívaly tiskáren v Sýrii - hlavně díky nízkým nákladům na pracovní sílu, vládní pomoci a pomoci při získávání surovin. Nyní Sýrie o irácké zakázky přišla a domácí výrobci se chopili šance.

Velké zakázky pro irácké tiskárny tak přišly hlavně od politiků - před volbami totiž potřebují spoustu plakátů, letáků a dalších tiskovin. Přidaly se ale další firmy - třeba vzmáhající se knižní vydavatelství. Šéf jedné tiskárny v Basře například pro srovnání uvádí, že zatímco dříve se tiskla jedna až dvě knihy za měsíc, teď už je to deset i víc. Navíc dělají třeba deset až dvacet tisíc výtisků a u letáků to jsou dokonce statisícové série.

O mandáty v iráckých regionálních sněmech usilovalo více než 50 politických uskupení. O víkendu vyvrcholilo hlavní kolo voleb a výsledky už zná 12 z 18 provincií. Ve zbytku země bylo hlasování z bezpečnostních důvodů odloženo. O nedostatek politických zakázek se ale iráčtí tiskaři zatím bát nemusejí: Jen co skončí provinční volby, začnou přípravy na ty parlamentní v roce 2014.

Iráčtí tiskaři si nicméně dobře uvědomují, že oproti syrským tiskárnám mají co dohánět. Kvalita jejich tisku je horší a mají starší stroje. Nyní doufají, že díky spoustě zakázek budou moci investovat do kvalitního inkoustu a papírů a konkurenci dotáhnout.

Reportáž Miloše Minaříka a Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod