Expapeži se ulevilo

Vatikán - Bývalému papeži Benediktu XVI. se ulevilo, že už nemusí nést tíhu řízení církve. Řekl to v rozhovoru pro britský list The Daily Telegraph papežův bratr Georg Ratzinger. Emeritní papež se sice cítí být stále slabší, souvisí to ale s jeho vysokým věkem, nikoli nějakou nemocí. Papež Benedikt XVI. rezignoval na konci února. Naposledy přitom dobrovolně abdikoval papež ve 13. století.

„Stále trpí kvůli problémům církve, ale opravdu se mu ulevilo, že už tu tíhu nenese na svých ramenou,“ uvedl starší bratr někdejšího papeže. Benedikt nyní pobývá v letním papežském sídle Castel Gandolfo. V květnu ho ale čeká stěhování zpět do Vatikánu, kde se pro něj nyní přestavuje byt. 

Podle Georga Ratzingera je jeho mladší bratr v Castel Gandolfu šťastný. Viděl to na vlastní oči, když ho před pár dny navštívil, aby spolu oslavili Benediktovy 86. narozeniny. Důchod tráví Benedikt v poklidu, čas si krátí modlitbami, čtením knih a hraním na piano. 

Před dvěma týdny se v některých médiích objevily informace, že se stav emeritního papeže prudce zhoršil. Vatikán to odmítl a stejně tak se vyjádřil i Georg Ratzinger. „Je velmi starý, netrpí žádnou chorobou, jen slábne kvůli svému věku,“ ujistil. 

U Benediktových narozenin byl v Římě představen jeho nový portrét. Dílo německého umělce Michaela Triegela ale vyvolalo smíšené reakce. Bývalý pontifik má na portrétu přivřené oči a jeho obličej vypadá dosti natekle. Údajně i Benediktův osobní sekretář Georg Ganswein „nevypadal příliš nadšeně“. Obraz by měl viset v kanceláři německého velvyslance ve Vatikánu.