Nový kmen ptačí chřipky patří mezi nejsmrtelnější

Peking/Ženeva - Nový kmen ptačí chřipky patří k nejsmrtelnějším svého druhu. Také se snáze přenáší na člověka než předchozí ptačí chřipka kmene H5N1, jež od svého objevení v roce 2003 připravila ve světě o život téměř 400 lidí. Virus H7N9 si už v Číně vyžádal nejméně 22 mrtvých a více než stovku nakažených. První případ se objevil i na Tchaj-wanu.

Virus H7N9 od svého oficiálního potvrzení v březnu letošního roku nakazil 108 lidí. Zatím sice není úplně jasné, jak se šíří, ale podle odborníků Světové zdravotnické organizace (WHO) neexistují důkazy, které by potvrdily nejobávanější scénář - přenos z člověka na člověka. Mezinárodní tým expertů WHO a čínské vlády pět dní zkoumal situaci v Číně, ale nezjistil, zda se virus může přenášet mezi lidmi.

„Situace zůstává složitá a těžká a nadále se vyvíjí,“ řekl náměstek generálního ředitele WHO Keidži Fukuda. „Když vezmeme chřipkové viry, je tento nezvykle nebezpečný pro lidi,“ uvedl Fukuda. „Tohle je rozhodně jeden z nejsmrtelnějších virů, jaké jsme dosud viděli.“

Expertní tým mimo jiné mate absence viditelných příznaků u drůbeže nakažené virem H7N9, „což znesnadňuje jeho vystopování a kontrolu“, dodal Fukuda.

„Šíření do Evropy je možné, ale v současné chvíli je pravděpodobnost velmi malá. Problém celé situace je ten, že není přesně definována ani infekce ani cesta přenosu nákazy,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková.

Tchaj-wan jako první případ nákazy registruje 53letého muže, který pracoval ve východočínském městě Su-čou. Typické příznaky nemoci se u něj projevily tři dny poté, co se vrátil přes Šanghaj do tchajwanské metropole Tchaj-peje. Hospitalizován je od 16. dubna.