Do bojů proti Asadovi se zapojily stovky Evropanů

Damašek - Stovky Evropanů bojují v Sýrii po boku muslimských vzbouřenců proti syrskému režimu a po návratu do Evropy prý mohou představovat vážnou hrozbu. Na situaci upozornili protiterorističtí odborníci Evropské unie. Nejvíce lidí je z Británie, Francie a Irska.

Unijní odborníci odhadují, že počet Evropanů zapojených do syrských bojů se pohybuje kolem pěti set. Částečně je k tomu vede ideologická motivace, částečně chtějí podpořit povstání.

Otázkou zůstává, jak se na mladých lidech pobyt v Sýrii podepíše. Zažívají zde úplně jinou realitu a Evropská unie se obává, co se stane, když se s touto zkušeností vrátí do Evropy. „Při odjezdu nebyli všichni radikální. Tam se ale nejspíš mnoho z nich stane radikály, budou i vycvičeni. To může představovat vážnou hrozbu po jejich návratu,“ řekl serveru BBC odborník na terorismus Gilles de Kerchove.

Evropané by se v Sýrii navíc mohli dostat do kontaktu se členy al-Káidy, která bojuje na straně povstalců, i když ti se od ní snaží distancovat, aby neztratili podporu Západu. Pomoc bojovníků al-Káidy vysvětlují jako momentálně nepostradatelnou a účelovou.

Zpravodajské služby zesílily v této souvislosti vyšetřování. Snaží se zjistit, zda existují mechanismy, které by verbovaly Evropany do bojů v Sýrii. Vyšetřování se už rozjelo v Británii a Belgii. Kvůli návratu bojovníků ze Sýrie zvýšily úřady v Nizozemsku stupeň ohrožení terorismem na „podstatný“.

Gilles de Kerchove již v říjnu 2010 označil za nebezpečné, že existují také lidé narození či vychovaní v Evropě, kteří se snaží přidat k zahraničním islámským radikálům. Nejsou na policejních seznamech, mají pasy některé členské země EU a je těžké je odhalit.