Navalnyj o procesu: Chtějí mě vymazat z politické scény

Moskva - V ruském Kirově pokračuje soud s opozičním blogerem Alexejem Navalným. Proces byl před týdnem po 45 minutách odročen, další odklad dnes soud zamítl. Obhájci původně požadovali odklad o měsíc, aby měli více času na prostudování 31 svazků obžaloby. Šestatřicetiletému hlavnímu protivníkovi prezidenta Vladimira Putina hrozí až deset let vězení; je obviněn z finančního podvodu, sám ale obvinění odmítá jako „zcela vykonstruované na Putinův příkaz“.

Navalnyj podle obvinění ještě jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009 místnímu podniku Kirovles v nevýhodné transakci „ukradl“ na 10 000 metrů kubických dřeva, čímž způsobil škodu v přepočtu deset milionů korun. „Žádnou vinu nepřiznávám,“ prohlásil před soudem Navalnyj a dal najevo, že nechápe obvinění vznesená proti němu. Podle jeho slov jde o politickou záležitost. „Hlavním cílem tohoto případu je vymazat mě z politické scény,“ zdůraznil a vyjádřil pochybnosti nad nestranností soudu. Obvinění je podle něj neudržitelné.

Opozice chápe proces jako pomstu Kremlu za Navalného vůdčí roli při loňských protestech proti falšování voleb a proti Putinově režimu a jako pokus zkompromitovat známého bojovníka s korupcí, který se netají prezidentskými ambicemi. I podmíněné odsouzení by mu zabránilo kandidovat v příštích volbách hlavy státu v roce 2018. Navalnyj tvrdí, že nynější režim nevydrží déle než dva roky a Putin pak skončí za mřížemi.

U soudu v Kirově vzdáleném asi 900 kilometrů severovýchodně od Moskvy se však sešly také asi tři desítky Navalného odpůrců, kteří požadovali odsoudit blogera za skandování hesel jako „Navalnyj je hlavní dřevorubec!“ a „Navalnyj musí sedět!“. Několik desítek opozičníkových stoupenců odpovídalo v podobném duchu.

Navalnyj čelí obviněním a vyšetřování ve čtyřech dalších případech, v některých společně s bratrem Olegem, a v těchto kauzách mu hrozí odsouzení k mnoha letům za mřížemi.

Alexej Navalnyj
Zdroj: ČTK/AP/Yevgeny Feldmany
Vydáno pod