Když mluví zbraně, mlčí múzy: Při bojích v Aleppu se zřítil minaret z 11. století

Aleppo (Sýrie) - Při bojích v Sýrii se zřítil minaret Umajjovské mešity – největší a jedné z nejstarších mešit v Aleppu. Ze zničení památky se vzájemně obviňují vládní armáda a opozice. Zatímco podle armády u ní povstalci odpálili nálože, rebelové tvrdí, že na minaret střílely vládní tanky.

Historická část Aleppa je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. V okolí Umajjovské mešity se bojuje několik měsíců. „Směrem k minaretu střílely posádky tanků tak dlouho, dokud se nezřítil,“ tvrdí povstalci na videu, které dnes umístili na internet. Státní televize naopak hlásila, že nálože u minaretu odpálili bojovníci z fronty An-Nusra. Vše prý nafilmovali, aby mohli vinit armádu. Mluvčí syrské exilové opozice nevyloučil, že stavba mohla spadnout sama o sobě vlivem poškození, které utrpěla v minulých měsících.

Umajjovská, nebo také Velká mešita byla postavena v 8. století, její nynější podoba pochází z přestavby ve 13. století, minaret byl postaven v 11. století. Povstalci do mešity vstoupili v únoru a armáda se z ní stáhla. V budově se uchovávaly tři vlasy a část zubu údajně z těla proroka Mohameda. Právě kvůli nim bylo místo hojně navštěvováno. Tyto relikvie byly během bojů ukradeny.

Syrský konflikt trvá více než dva roky. Stál životy 70 tisíc lidí a na mnoha místech se nevyhýbá ani cenným historickým památkám.