Bolívie chce mít moře stůj co stůj – zkouší to přes Haag

La Paz – Bolívie se dnes obrátila k Mezinárodnímu soudnímu dvoru (ICJ) v Haagu, aby si na Chile vysoudila přístup k moři. Chile v tomto dlouholetém sporu o zřejmě nejdiskutovanější hranici v Jižní Americe jakékoli ústupky odmítá. Bolivijský prezident Evo Morales nyní prohlásil, že k soudní při jej přimělo „naslouchání lidem“. „Tuhle bitvu vyhrajeme, protože jsme v právu,“ řekl.

Spory o úzký pás tichomořského pobřeží se táhnou desítky let. Bolívie přišla o část svého území během Pacifické války v letech 1879–1883. Chile tehdy dobylo na Bolívii a jejím spojenci Peru několik set kilometrů území zaručujícího nejen přístup k moři, ale i k cenným nalezištím nerostných surovin v pouštní oblasti Atacama. Bolívie poté v roce 1904 podepsala mírovou dohodu, která stvrdila ztrátu území v délce více než 400 kilometrů. Kvůli strategickému a ekonomickému významu oblasti se však La Paz dlouhodobě snaží získat část zpět. Veškeré předchozí pokusy o vymezení hranice, na níž by se obě země shodly, skončily neúspěchem a oba sousedé již v roce 1978 omezili své diplomatické vztahy.

Chilská vláda v reakci na zprávu o soudu oznámila, že nemíní o změně hranic vést jakýkoli dialog. „Jestli chtějí mluvit o chilské námořní svrchovanosti, tak ne. Žádný dialog není možný,“ uvedl chilský ministr vnitra Andres Chadwick. Podle něj žádný soud nezpochybní platnou dohodu. Na haagský soud se již dříve kvůli stejné věci obrátilo i Peru, tribunál však dosud nerozhodl.