Kyberútok vyřadil elektronické podpisy víc než půlce Nizozemců

Haag – Kvůli počítačovému útoku nemohlo více než deset milionů obyvatel Nizozemska od úterního večera používat své oficiální elektronické podpisy k placení účtů či daní. Na národní systém DigiD byl podle ministerstva vnitra proveden takzvaný distribuovaný DDoS útok (distributed denial of service - odmítnutí služby), při němž dochází k přehlcení požadavky na konkrétní službu, server nebo stránku, což vede k jejich pádu nebo nefunkčnosti a nedostupnosti.

DigiD je zabezpečený systém pro obyvatele, aby se mohli elektronicky identifikovat, složený z uživatelského jména a hesla. Využívá se k placení daní, účtů, ke změně adresy či žádosti o úřední dokumenty. Systém je v Nizozemsku značně rozšířený; spoléhá na něj více než deset milionů ze 17 milionů obyvatel země. Osobní data uživatelů systému ohrožena nebyla, uvedlo ministerstvo.

Nizozemská policejní jednotka pro počítačovou kriminalitu případ vyšetřuje. V posledních týdnech se terčem útoku DoS stalo několik nizozemských bank a aerolinky KLM. Jejich internetové stránky a on-line bankovní služby byly nedostupné až na několik hodin.