Z trosek textilky zachranáři vytáhli už 251 obětí

Dháka - V troskách osmipodlažního domu v Savaru nedaleko bangladéšské Dháky zemřelo nejméně 251 lidí, převážně žen. Dalších minimálně 1500 osob je zraněných. Záchranářům se dnes podařilo pod troskami objevit 41 živých lidí. V době kolapsu bylo v komplexu asi dva tisíce lidí. Podle bangladéšských úřadů tragédii zavinilo zřejmě nekvalitní provedení stavby, jde o nejhorší průmyslovou katastrofu v dějinách Bangladéše.

Záchranářům se zatím podařilo z trosek objektu Rana Plaza, který spadl na dháckém předměstí Savar, vyprostit přes 2000 lidí. Kolem 1500 z nich utrpělo různě závažná zranění a lékaři v Dháce si stěžují, že nemocnice nezvládají příliv pacientů. Podle sdružení bangladéšských oděvních společností závody v budově zaměstnávaly 3122 osob, není ale jasné, kolik z nich bylo v době neštěstí na místě.

Uvnitř budovy byly textilní dílny, dodávající zboží pro světové oděvní řetězce, a nákupní středisko. Dům se podle záchranářů složil jako domeček z karet a bilance, která nejprve uváděla 25 mrtvých, od té doby vytrvale stoupá. 

Záchranné práce nebyly přerušeny ani v nočních hodinách. Před zhroucenou budovou se dnes shromáždily tisíce lidí, kteří - mnohdy s fotografiemi svých blízkých v rukou - očekávají nové zprávy o osobách, jež nadále zůstávají nezvěstné.

Záchranářské práce po zřícení budovy v Bangladéši
Zdroj: ČTK/AP/A.M. Ahad

Majitelé komplexu podle dostupných informací nerespektovali nařízení a pustili zaměstnance do budovy, přestože v ní byla v úterý zjištěna trhlina ve zdi. Policie nařídila po zjištění vady evakuaci objektu. Výzvu uposlechla kupříkladu jedna z bangladéšských bankovních společností, která měla v budově kanceláře, většina firem ale poslala své zaměstnance další den normálně do práce.

Příčinou zřícení domu byly patrně stavební nedostatky. Dhácký úřad pro rozvoj města podal žalobu na majitele budovy kvůli vadné konstrukci a zažaloval také pět oděvních závodů a majitele budovy, že způsobili smrt desítek lidí. Bangladéšský ministr vnitra Madžudín Khan Alamgir během prohlídky místa slíbil, že viníci budou potrestáni.

Neštěstí, k němuž došlo pouhých pět měsíců po požáru v textilní továrně na jiném dháckém průmyslovém předměstí, který si vyžádal přes stovku obětí, může poškodit pověst Bangladéše jako zdroje levného textilního zboží využívaného hojně evropskými a severoamerickými firmami. V bangladéšském textilním průmyslu je zaměstnáno asi 3,6 milionu lidí a země je druhým největším vývozcem oblečení na světě. K tomu jí dopomohla především levná pracovní síla - někteří dělníci zde pracují za pouhých 37 dolarů (735 korun) měsíčně.

Zřícení osmipodlažní budovy na předměstí Dháky je druhým nejhorším svého druhu v novodobé historii. Nejvíce obětí si podle dostupných údajů vyžádalo zřícení pětiposchoďového obchodního domu v Soulu, v jehož troskách v červnu 1995 zahynulo 501 lidí.