Řád musí být, ovšem ne jak za Stalina

Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin opět v přímém přenosu v televizi debatoval s diváky. Prezident odmítl, že by se pod jeho vládou Rusko vracelo do éry sovětského diktátora Stalina. Odmítl také, že by byly procesy s ruskou opozicí jakkoli politicky motivované. Putin dal také jasně najevo, že stojí za premiérem Medvěděvem. Odmítá vyslyšet výzvy k jeho odvolání. Ruský prezident rovněž naznačil, kam by se mohly v budoucnu ubírat vztahy mezi Moskvou a Washingtonem.

Putin na otázku jednoho z liberálních novinářů odpověděl, že od svého návratu do prezidentského křesla v Rusku nevidí žádné známky stalinismu. Dodal, že Rusko se nikdy nesmí vrátit k takovým represím jako za někdejšího sovětského diktátora. To prý ale neznamená, že by v Rusku neměl být řád a disciplína.

„Nikdo nikoho nezavírá za mříže kvůli politickým názorům,“ odpověděl ruský prezident na otázku o věznění dvou členek punkové skupiny Pussy Riot a o procesu s opozičníkem Alexejem Navalným.

Putin vzkazuje do Washingtonu: Spojme se proti teroristům

„Tragédie bostonského atentátu nás musí přimět ke společnému boji proti terorismu. Rusko je také obětí mezinárodního terorismu,“ prohlásil ruský prezident. „Jestliže skutečně spojíme naše úsilí, nedopustíme takové útoky a takové ztráty,“ poznamenal o vztazích Ruska a Spojených států. 

Vladimir Putin odpovídá na dotazy diváků
Zdroj: RIA Novosti, Alexei Nikolsky/AP Photo

Zároveň prý útok v Bostonu poukazuje na to, že Putinova politika vůči severnímu Kavkazu jde správným směrem. Právě odtud totiž pocházejí údajní bostonští útočníci, bratři Carnajevovi. Kreml se přitom snaží proti zdejším islámským radikálům bojovat.

Putin v minulosti kritizoval Spojené státy, že podceňují hrozbu čečenských islamistických bojovníků. Má Washingtonu také za zlé, že prý těmto vzbouřencům v minulosti poskytoval politickou a finanční pomoc. Podle agentury AP Spojené státy v 90. letech během separatistických válek v Čečensku poskytovaly místním obyvatelům humanitární pomoc. 

Dnešní pořad Přímá linka je prvním vystoupením šedesátiletého Putina v již zaběhnuté televizní relaci od jeho návratu do prezidentské funkce. S Medvěděvem si loni po čtyřech letech opět vyměnili křesla hlavy státu a předsedy vlády.

Vladimir Putin v televizní debatě s občany také bagatelizoval rozdílnost názorů mezi ním a vládou ohledně řízení ekonomiky. Média a různí pozorovatelé spekulují, že by se Medvěděv, se kterým si loni Putin prohodil funkce, mohl stát obětním beránkem, pokud by ruská ekonomika pokračovala v poklesu.   

„Nejsou žádné neshody mezi vládou a prezidentem,“ dal ale jasně Putin divákům najevo. Připustil sice, že může být řada připomínek k činnosti vlády, ale ta potřebuje čas, aby prokázala svou schopnost.