Španělé znovu v ulicích a volají po pádu režimu

Madrid – Proti nezaměstnanosti, zvyšování daní a novým výdajovým škrtům dnes znovu vycházejí do ulic nespokojení Španělé. Úřady se obávají, že protesty budou provázet násilnosti. V zemi dál roste počet lidí bez práce, nezaměstnanost vyšplhala na rekordních 27,2 procenta, přitom před měsícem ještě byla na 26 procentech.

Organizátoři manifestace vyzvali k „obléhání parlamentu“ s cílem připravit „pád režimu“ a zahájit přechod k „novému modelu politického uspořádání“ země. Policie dnes před demonstracemi zadržela čtyři členy různých anarchistických skupin, kteří se chystali podpálit banku a založit požáry i na dalších místech v Madridu. Policie u zadržených zajistila osm světlic, čtyři petardy a hlavně dva kanystry s benzinem.

Vývoj nezaměstnanosti ve Španělsku je horší než odhady analytiků, kteří čekali zvýšení jen o půl procentního bodu na 26,5 procenta. Bez práce bylo v prvním čtvrtletí 6,2 milionu lidí. Míra nezaměstnanosti vzrostla již sedmé čtvrtletí za sebou a počet lidí bez práce v zemi je vyšší než počet obyvatel Dánska. Míra nezaměstnanosti ve Španělsku je nyní na stejné úrovni jako v Řecku. Nejhůře jsou na tom mladí lidé, mezi kterými nezaměstnanost stoupla na 57 procent.

Počet obyvatel země loni klesl kvůli odchodu mladých lidí za prací a odjezdu přistěhovalců. Ti přišli do země za prací v době rozkvětu stavebního sektoru a nyní se vracejí domů. Pokles počtu obyvatel byl první od roku 1857, kdy se začal tento údaj sledovat.

Madrid: masové protesty před parlamentem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod