Pomůžeme s demokracií a zbraněmi, slíbil Egyptu Hagel

Káhira - Spojené státy budou dál podporovat rozvíjející se demokracii v Egyptě i hospodářské reformy v zemi, prohlásil při návštěvě Káhiry americký ministr obrany Chuck Hagel. Prezidentu Muhammadu Mursímu taky slíbil pomoc při budování armády a obraně před novými bezpečnostními hrozbami. Hagela už cesta po zemích Blízkého východu zavedla do Izraele, Jordánska a Saúdské Arábie.

„Chci potvrdit americké závazky vůči rozvíjející se egyptské demokracii a podpořit demokratické a hospodářské reformy, které tu probíhají,“ řekl Hagel novinářům po schůzkách s egyptským vedením. „Egypt je velká, významná země, která vykročila správným směrem - k lidské důstojnosti, svobodě a demokratickým formám vlády,“ řekl americký ministr, který s prezidentem Mursím také hovořil o křehkém míru mezi Egyptem a Izraelem, o bezpečnostní situaci na Sinajském poloostrově a občanské válce v Sýrii.

Egypt z USA dostává ročně pomoc v hodnotě 1,5 miliardy dolarů, většinou ve formě zbraní. Po vítězství Muslimského bratrstva ve volbách ale ochota Kongresu uvolňovat prostředky pro Egypt značně poklesla. Ministr zahraničí John Kerry nedávno prohlásil, že vnitřní vývoj v Egyptě vyvolává v USA znepokojení. Spojené státy mají letos Egyptu dodat novou zásilku letounů F-16, ale kontrakt narazil v Kongresu na problémy. První čtyři z dvaceti strojů do Káhiry dorazily v lednu, další by měly Spojené státy dodat do konce roku.