Slota prý přivedl SNS na mizinu

Bratislava – Dlouholetý předseda slovenských nacionalistů Ján Slota přivedl Slovenskou národní stranu (SNS) na mizinu. Na tiskové konferenci v Bratislavě to řekl nový šéf strany Andrej Danko. Slota prý promrhal stranický majetek v hodnotě asi 11 milionů eur. Včera ho SNS vyloučila ze svých řad.

„Všechny finanční prostředky, které do strany přišly od roku 2006, tedy okolo 11 milionů eur (asi 284 milionů korun), byly promrhány na kampaně a provoz (stranického) ústředí. Co přišlo, zase zmizelo, a strana se ocitla na pokraji bankrotu,“ prohlásil Danko. Vyloučení dlouholetého úřadujícího a poté i čestného předsedy strany podle něj nebylo lehkým rozhodnutím, ale bylo nutné. 

Slota podle Danka ohrozil samotnou existenci strany. „Slotovo vyloučení uzavírá jednu z etap strany, po které přichází nová etapa. Strana musí projít určitou sebereflexí,“ podotkl Danko. 

Slota považuje své vyloučení za zradu, prý pro něj nebyl důvod.„(Danko) chce SNS dovést do propadliště dějin. Má za úkol ukončit SNS jako křesťanskou, národní a sociální stranu. Je za to velice dobře placený,“ citoval Slotu zpravodajský portál pravda.sk. 

Slota vedl nacionalisty do loňského října, kdy jeho post získal Danko. Ke změně ve vedení tehdy přispěla porážka v jarních předčasných volbách, kdy se nacionalisté nedostali do parlamentu. Ještě za první vlády nynějšího premiéra Roberta Fica v letech 2006 až 2010 byla SNS součástí kabinetu.

Vydáno pod