Obama ve Westu: Naše srdce byla s vámi, i když se svět díval jinam

Waco (USA) - Americký prezident Barack Obama i s manželkou Michelle uctil u rakví pokrytých vlajkami USA a Texasu památku obětí z texaského města West, kde minulý týden při výbuchu továrny na hnojiva zahynulo 14 lidí, vesměs hasičů a záchranářů. Příčinu výbuchu, který zranil na 200 lidí, vyšetřovatelé dosud nezjistili. Škody přesáhnou dvě miliardy korun.

„Rodinám, sousedům, postiženým nesnesitelnou bolestí, chceme říci, že nejste osamoceni. Nejste zapomenuti. Nežijeme všichni v Texasu, ale také jsme vaši sousedé,“ řekl Obama během obřadu, kterého se ve čtvrtek ve sportovní hale nejstarší texaské univerzity ve městě Waco zúčastnilo na 9 000 lidí. Waco se nalézá asi 30 kilometrů od Westu.

Poslední povolání do služby reprezentovalo při smutečním obřadu bití zvonu. Každou oběť připomněla slova pozůstalých a přátel, jejichž vystoupení se promítala na široké obrazovce. Carmen Bridgesová zadržovala slzy a hovořila o posledních okamžicích, kdy viděla svého manžela Morrise, jak odchází bojovat s ohněm. „Táta tě má rád a hned se vrátí,“ řekl tehdy dvouletému synovi. „Ale nevrátil se,“ dodala.   

Ačkoliv tragédii ve Westu v médiích zastínil atentát na Bostonský maraton a pátrání po pachatelích, Obama ujistil místní obyvatele, že federální a texaské úřady jim pomohou město obnovit. „Víme o tom, že oči světa mohou být upřeny na vzdálená místa, ale naše srdce byla s vámi, když jste se trápili,“ řekl.

Z 33 dobrovolných hasičů ve Westu pět zahynulo, stejně jako čtyři záchranáři z okolí, kteří přispěchali na pomoc. Mezi dalšími oběťmi byl bývalý hasič z Dallasu, žijící ve Westu, a místní svářeč, který také šel pomoci s hašením požáru.

Vzpomínka na oběti výbuchu ve Westu
Zdroj: Eric Gay/ČTK/AP

Prezident ocenil odvahu zemřelých, kteří měli natolik rádi své bližní a sousedy, že za ně obětovali své vlastní životy. „Amerika potřebuje města jako West. To, co dělá tuto zemi velkou, jsou města jako West,“ zdůraznil.

West se rozloučil s oběťmi výbuchu (zdroj: ČT24)