Chemické zbraně jsou překročením mezí. A otevírají cestu k intervenci

Londýn – Britský premiér David Cameron upozornil, že hromadící se důkazy o použití chemických zbraní v Sýrii jsou velmi vážnou věcí. Měly by mobilizovat mezinárodní společenství k většímu úsilí při řešení syrské krize. Experti na chemické zbraně ovšem upozorńují, že je potřeba informaci doložit důkazy přímo z místa. Pokud by se použití chemických zbraní potvrdilo, otevřelo by to cestu k intervenci. Syrský režim dnes zopakoval, že by chemické zbraně proti civilistům nepoužil.

Cameron reagoval na čtvrteční vyjádření amerického ministra obrany Chucka Hagela. Ten řekl, že podle první a zatím nepotvrzené zprávy amerických zpravodajských služeb syrská vláda zřejmě použila v boji proti opozici menší množství chemických zbraní, pravděpodobně sarin.

„Jedná se o neúplné důkazy, ale i my máme stále více důkazů o použití chemických zbraní v Sýrii, pravděpodobně (syrským) režimem. Je to velmi vážné, jde o válečný zločin,“ reagoval Cameron.

Chuck Hagel: „Nemůžeme potvrdit původ těchto zbraní, ale máme zato, že jakékoli použití chemických zbraní v Sýrii velmi pravděpodobně pochází od režimu Bašára Asada.“

Zástupce syrské vlády dnes opáčil, že armáda „nepoužila a nepoužije chemické zbraně, i kdyby je měla“. Tvrdil, že při březnovém útoku u Halabu chemické zbraně použila opozice. Tento zdroj také řekl, že armáda nemá zapotřebí uchylovat se k chemickým zbraním, „protože je schopná dostat se do jakékoli části země, aniž by musela tyto zbraně použít“. 

Rovněž syrský poslanec Šaríf Šiháda označil tvrzení USA za lži podobné těm, které USA použily proti Iráku před invazí v roce 2003. „To, co teď plánují proti Sýrii, je totéž, jako když (bývalý americký ministr zahraničí) Colin Powell předstoupil před invazí před Radu bezpečnosti OSN a prohlásil, že Irák má zbraně hromadného ničení,“ řekl Šiháda.

Použití chemických zbraní mění pravidla hry

Britský premiér souhlasí s Bílým domem, že pokud se informace o použití chemických zbraní Damaškem potvrdí, znamenalo by to překročení meze a obrat, který by otevřel cestu k případné intervenci. O možnosti vyslání britských jednotek, jak tomu bylo například předloni při podobné krizi v Libyi, se ale nezmínil.

Zpráva amerických tajných služeb se opírala o rozbor fyziologických vzorků odebraných z míst údajných útoků ohlášených v březnu. Tenkrát se z chemického útoku obviňovali navzájem povstalci i syrský režim.

Americký ministr zahraničí John Kerry sdělil, že podle jeho informací byly chemické zbraně v Sýrii použity ve dvou případech. Tento týden na zasedání Severoatlantické aliance Kerry řekl, že NATO se musí připravit na možnost, že Damašek nasadí chemické zbraně.

SARIN

- Nervový plyn vynalezený německými vědci v rámci příprav na druhou světovou válku. Je bez zápachu a barvy.

- Během studené války si supervelmoci vytvořily ohromné zásoby sarinu, od roku 1993 je jeho výroba zakázána mezinárodní konvencí o nešíření chemických zbraní.

- Sarin je dvacetkrát smrtelnější než kyanid, člověka může zabít už množství velikosti špendlíkové hlavičky.

- Paralyzuje nervový systém, otrava probíhá velmi rychle. Zasažení pociťují tlak v očích a hlavě, přidává se zvracení. Pokud není podán protijed, zasažení lidé dostanou křeče do jednotlivých částí těla. Smrt nastává po obrně dýchacích svalů a zastavení činnosti srdce.

- Výroba sarinu nevyžaduje sofistikované laboratorní zařízení, je ale mimořádně riziková.

- Sarin použila v roce 1995 sekta Óm šinrikjó při útoku v tokijském metru. Zemřelo 12 lidí, 1 500 bylo zasaženo.

Odborníci: Je potřeba mít důkazy přímo z místa

Jenom fotografie či videozáznamy a zbytky toxických látek na prokázání použití chemických zbraní nestačí, tvrdí expert Michael Luhan z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ta byla začátkem dubna připravena vyslat do Sýrie odborníky, aby ověřili informaci o chemickém útoku v blízkosti Aleppa. Syrská vláda ale experty do oblasti nepustila. 

Luhan řekl, že k ověření, zda byly použity chemické zbraně, je potřeba odebrat vzorky půdy, krve a moči nebo tělesných tkání postižených a nechat je prozkoumat v laboratořích. „Musíte mít informace z místa, získat odtud materiální důkazy, hovořit se svědky a také s lékaři, kteří postižené ošetřovali,“ doplňuje nezávislý odborník na chemické a biologické zbraně Ralf Trapp.

Američané se poučili z Iráku, nechtějí intervenci unáhlit

Barack Obama už dříve varoval, že použití chemických zbraní by znamenalo obrat v postoji k syrskému konfliktu. Senátor John McCain, který byl s výsledky rozborů seznámen, už vyzval k intervenci: „Prezident řekl, že pokud Bašár Asad použije chemické zbraně, změní se pravidla hry. Doufám, že teď úřady zajistí, aby opozice mohla bezpečně operovat, ustaví bezletovou zónu a poskytne lidem zbraně.“

Ty opozice podle jejích představitelů nutně potřebuje - země má za sebou nejkrvavější měsíc od začátku bojů - zemřelo přes 6 tisíc lidí. Povstalci se jen těžko brání bombardování letadly Damašku. Včera zveřejněné video zachycuje úder na Al-Qusair - jednu z bašt opozice. „Syrský režim a Hizballáh tu použily metodu masové destrukce - město úplně srovnaly se zemí,“ popsal svědek.

Obamova administrativa postupuje opatrně, protože se chce vyhnout chybě vlády George Bushe, který rozhodl o invazi do Iráku na základě nikdy nepotvrzených informací o iráckých zbraních hromadného ničení. „Budeme záležitost konzultovat s našimi spojenci a přáteli, se širším, mezinárodním společenstvím a se syrskou opozicí, abychom rozhodli, jak nejlépe reagovat. V úvahu připadají všechny možnosti,“ řekl nejmenovaný americký představitel.