Češka s taškami drog žila v Mexiku nelegálně

Ciudad de México - Mexická policie zadržela Češku, která u sebe měla dvě tašky s kokainem a marihuanou. V jednom ze zavazadel ukrývala i nabitou pistoli. Na podezřelou 27letou ženu upozornil jeden obyvatel hlavního města Mexika. Za prodej drog jí přitom v Mexiku hrozí až dvanáctileté vězení.

Mexická policie zadržela Češku. V kabelkách měla deset obálek s kokainem a sáček s marihuanou - to potvrdil rozbor. Sama byla pod vlivem drog a dokonce i přiznala závislost. Měla i pistoli s náboji. O té tvrdí, že jí nepatří. „Ta pistole není moje a takhle vám to řeknu za chvíli…, až budu moci mluvit přesně správně, budu mluvit a uvidíme…, kdo vyhraje a kdo je lepší a kdo je horší, tečka. Bůh ví, kde je pravda,“ řekla zadržená Češka pro deník Excelsior. Novináři podle nesouvislého projevu usoudili, že byla žena pod vlivem drog. „V okamžiku zadržení byla velmi rozrušená a komunikace s ní byla poměrně obtížná,“ okomentoval to mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol.

Na podezřelou 27letou ženu upozornil jeden obyvatel hlavního města Mexika. Sedmadvacetilá žena je původem z Prahy. Měla falešný mexický průkaz, a imigrační správa navíc nemá z hraničních přechodů žádný záznam o českém příjmení, které uvedla jako svou pravou totožnost.

Mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol

„Zadržená se v Mexiku údajně zdržuje již čtyři roky, po většinu této doby bez platného povolení k pobytu. Dle svého vlastního tvrzení pracuje v zemi jako modelka.“

S Češkou již hovořila česká konzulka. „Obsah tohoto rozhovoru samozřejmě nemůžeme poskytovat médiím. Vyšetřování běží první den. To, co je pro nás nejdůležitější v tuto chvíli, je pomoc při vyhledávání právního zástupce a kontaktování rodiny v České republice. To teď zastupitelský úřad aktivně dělá,“ dodal Šrol. 

Mexická média informují o tom, že podle výpovědi ženu k prodeji drog přiměl její partner. Policie prověřuje proto i možnost, že se stala obětí organizovaného zločinu. 

Za prodej drog by ženě hrozilo šest až dvanáct let vězení. Obvinění z nezákonného držení zbraně a falešných dokladů mají nižší sazby.