Carnajev po vyslechnutí práva nevypovídat přestal komunikovat

Boston - Džochar Carnajev, podezřelý ze spáchání pumového útoku při Bostonském maratonu, se zcela odmlčel, jakmile ho soud poučil o jeho ústavním právu nevypovídat a využít služeb advokáta. Zraněný atentátník byl dnes převezen z bostonské nemocnice do vězeňského zařízení Fort Devens.

Džochar přestal vypovídat 16 hodin poté, co jej vyšetřovatelé začali v souvislosti s atentátem vyslýchat u nemocničního lůžka, kde se probíral k vědomí po zatčení koncem minulého týdne.

Carnajeva poučila o jeho právech soudkyně Marianne Bowlerová ve chvíli, kdy jej zároveň informovala o obviněních, která byla proti němu vznesena. Přítomný žalobce pak upřesnil, jakou výši trestu bude požadovat, přičemž řekl, že může jít až o trest smrti.

Obviněný se tak dozvěděl mimo jiné o svém právu mlčet, o tom, že každá výpověď může být použita proti němu a že po každé otázce se smí poradit s právníkem. Také mu byl přidělen úřední obhájce poté, co potvrdil, že nemá dost peněz na to, aby si sehnal právníka sám.

Předtím, než se seznámil se svými právy, se podle amerických vyšetřovatelů ke svému činu přiznal. Média ovšem začala spekulovat, nakolik bude mít jeho přiznání váhu, když zaznělo předtím. Podle justičních expertů ale policie má k dispozici dostatek důkazů, které Carnajeva i tak z činu usvědčují.

Carnajev byl do dneška upoután na lůžko v bostonské nemocnici Beth Israel kvůli vážným zraněním, která mu způsobily střely bostonských policistů při zatýkání. Podle dnešního sdělení policie byl 19letý Džochar převezen z nemocnice do věznice Fort Devens ve státě Massachusetts. Tam byl umístěn do tamějšího nemocničního zařízení pro dlouhodobě hospitalizované.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)