Dačić se bojí, aby nebyla ze Srbska evropská Severní Korea

Bělehrad – Srbský premiér Ivica Dačić vyzval poslance, aby schválili dohodu o urovnání vztahů s Kosovem. Právě o té má parlament dnes hlasovat. Premiér přitom upozornil, že odmítnutím dokumentu by se Srbsko změnilo v „evropskou Severní Koreu“. Dokument v zásadě potvrzuje pravomoc kosovských úřadů na celém území bývalé srbské provincie, ale zároveň poskytuje silné srbské menšině na severu Kosova výraznou autonomii.

Dačić dnes v parlamentu zdůraznil, že ujednání, kterého jeho vláda dosáhla v Bruselu, je „to nejlepší, co Srbsko v této chvíli mohlo dostat“. Poslanci budou o dohodě hlasovat nejdříve večer. Očekává se, že diskuse bude vzrušená a může se protáhnout až do noci. 

Dohodu po dlouhém a obtížném jednání parafovali před týdnem Dačić a jeho kosovský protějšek Hashim Thaçi. Zatímco poslanci zřejmě dohodu schválí, překážkou by mohli být Srbové na severu Kosova, kteří jsou proti.   

Dohoda je kvůli přibližování k EU důležitá jak pro Kosovo, tak zejména pro Srbsko, které si tím zřejmě otevře cestu do EU. Evropská komise již v pondělí doporučila zahájit se Srbskem přístupová jednání a s Kosovem asociační rozhovory. Bělehrad nyní netrpělivě čeká, až unie stanoví datum začátku jednání. 

O rozpracování podrobností dohody a o plánu jejího uvedení v život od čtvrtka v Bruselu diskutují s představiteli Evropské komise zvláštní týmy obou stran. Podle pozorovatelů by toto rokování mohlo být stejně obtížné jako dojednávání samotné dohody.