Policie zadržela prezidenta Federace Bosny a Hercegoviny

Sarajevo – Bosenští policisté kvůli korupci zadrželi prezidenta bosenské muslimsko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH) Živka Budimira a dalších 19 lidí. Policie už ráno prohledávala Budimirovu kancelář a také budovu regionální vlády v Mostaru. Jde o největší protikorupční operaci v novodobé historii Bosny.

„Budimir a 19 dalších představitelů federace byli zadrženi,“ oznámil mluvčí státního zástupce Boris Grubešić. Bosenská média tvrdí, že Budimir je podezřelý z toho, že bral úplatky za udílení milostí. Údajně si tak vydělal desetitisíce eur. 

Bosnu a Hercegovinu tvoří od konce války v roce 1995 dvě entity s poměrně rozsáhlou autonomií - Republika srbská a Federace Bosny a Hercegoviny.

Viceprezident federace Mirsad Kebo v této souvislosti uvedl, že již dříve požádal bosenský ústavní soud o prošetření některých případů udělení milosti za poslední dva roky.     

Policejní zásah nařídila bosenská prokuratura. Ta detaily případu nekomentovala, cílem akce prý ale bylo odhalit korupční jednání mezi nejvyššími představiteli federace. Policie ale prošetřuje i další trestnou činnost - zneužití pravomoci, prodej drog či organizovaný zločin.

Policie prohledává auto Živka Budimira
Zdroj: ISIFA/Xinhua/Sipa USA