Členka Pussy Riot zůstane ve vězení

Moskva - Naděžda Tolokonnikovová, členka punkové skupiny Pussy Riot, zůstane ve vězení. Soud zamítl její žádost o předčasné propuštění na svobodu. Za mřížemi si od loňského března odpykává dvouletý trest za koncert, který s dalšími členkami skupiny uspořádala v hlavním moskevském pravoslavném chrámu. Namířen byl proti nynějšímu ruskému prezidentu Putinovi.

Tolokonnikovová je ve vězení od svého zadržení loni v březnu. Její obhájci spoléhali na to, že polovina trestu již uplynula a jejich klientka tedy podmínky pro propuštění splňuje. Proti žádosti se ovšem vyslovili zástupci věznice a soud jejich připomínkám vyhověl.   

Odsouzenou popsali jako dívku „která nemá žádné svědomí, nekaje se a myslí jen na sebe“. Zmínili se rovněž o důtce, kterou vězeňkyně prý dostala za to, že nepozdravila dozorce. Kázeňský trest však Tolokonnikovová mezitím napadla u soudu, který dosud v této věci nerozhodl. 

Obhájci chtělo dosáhnout jejího propuštění proto, aby se mohla starat o pětiletou dceru a také proto, aby se mohla léčit s migrénami. 

Žádost o podmínečné propuštění si před dvěma týdny podala i druhá uvězněná punkerka Marija Aljochinová. Ani ta ale kvůli kázeňským přestupkům nemá velké šance, že by soud její žádosti vyhověl.

Reportáž o Pussy Riot (zdroj: ČT24)