Na seznamu sledovaných byla i matka bratrů Carnajevových

Washington - Na seznamu sledovaných osob byl nejen starší z bratrů Carnajevových Tamerlan, ale i matka obou sourozenců Zubejda. Americké rozvědky ji tam na podnět Ruska zařadily rok a půl před výbuchy v Bostonu. Rusko je podezřívalo z napojení na islámské ozbrojence. FBI ale žádné důkazy nenašla, a případ v létě 2011 uzavřela. Carnajevová jakékoli spojení s radikály či teroristy popřela.

„Je to lež a pokrytectví,“ řekla k tomuto podezření Zubejda Carnajevová z Dagestánu. „Z těch všech nesmyslů, které si vymýšlejí o mně a mé rodině, už je mi zle a jsem z nich unavená. Lidé mě znají jako normálního člověka, nikdy jsem neměla nic společného se zločinem, zvlášť ne v souvislosti s terorismem“.

Počátkem roku 2011 kontaktovala ruská kontrarozvědka FSB americkou FBI, jelikož Moskva měla podezření na napojení obou rodinných příslušníků na islámské ozbrojence a na plánovaný návrat do Ruska. FBI ale žádné důkazy o spojení s teroristy nenašla a v létě 2011 proto případ uzavřela. Pak se Rusové v listopadu téhož roku obrátili i na americkou CIA.

CIA následně doporučila, aby jméno staršího z bratrů Carnajevů a jeho matky bylo zařazeno na seznam sledovaných osob známý v USA pod zkratkou TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment). Tento seznam lidí podezřelých z možného napojení na teroristy vede Národní protiteroristické středisko (NTC). Databáze obsahuje asi půl milionu jmen.

Zubejda Carnajevová a Tamerlan Carnajev
Zdroj: ČTK/AP/Natick Police Department/Julia Malakie

Čečenští manželé Carnajevovi se i s dětmi v roce 2002 přestěhovali do USA, ale po deseti letech se vrátili do Dagestánu. Ve Spojených státech se rozvedli; oba synové po jejich odjezdu v USA zůstali. Tamerlan a Džochar Carnajevovi jsou nyní podezřelí z pumového útoku v cíli Bostonského maratonu, při němž 15. dubna zemřeli tři lidé a dalších více než 250 se zranilo.

Klíčovou osobou vyšetřování bostonského útoku je 19letý Džochar Carnajev. Zatím se ve vězeňské nemocnici léčí kvůli vážným zraněním, která mu způsobily střely bostonských policistů při dramatickém zatýkání. Jeho bratr při útěku před policisty zemřel.

Džochar Carnajev
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24
Vydáno pod