Srbští poslanci řekli ANO dohodě o urovnání vztahů s Kosovem

Bělehrad – Srbští poslanci podle očekávání vyslyšeli apel premiéra Dačiče a schválili drtivou většinou dohodu o urovnání vztahů s Kosovem. Dokument potvrzuje pravomoc kosovských úřadů na celém území bývalé srbské provincie, ale zároveň poskytuje silné srbské menšině na severu Kosova výraznou autonomii. Dačić k jeho schválení vyzval poslance už včera.

Pro dohodu hlasovalo 173 poslanců, jen 24 jich bylo proti. Dokument je výsledkem dlouhých jednání mezi Srbskem a Kosovem zprostředkovaných Evropskou unií. Dohodu podepsali před týdnem srbský premiér a jeho kosovský protějšek Hashim Thaći. Už před týdnem ji pak schválil kosovský parlament. 

Srbský premiér Ivica Dačić znovu zdůraznil, že ujednání z Bruselu neznamená uznání nezávislosti Kosova, které Srbsko považuje nadále za součást svého státního území. Kosovo dnes přitom uznává jako samostatný stát více než 90 zemí včetně České republiky, a dalších 21 členských zemí EU. 

Dohoda je jak pro Srbsko, tak pro Kosovo důležitá mimo jiné i kvůli jejich přibližování k EU. Po podpisu této klíčové dohody čeká Bělehrad na zahájení přístupových jednání.