Den dívek v Německu: Něžné ruce, tvrdá práce

Berlín - Ženy jako automechaničky nebo traktoristky - to není slogan z dob socialismu. V Německu se ho do života snaží uvést takzvaný Den dívek. V jeho průběhu mají studentky šanci vyzkoušet si typicky mužská povolání. Akci, která má bořit hranice mezi pracovním světem žen a mužů, ale letos zastínil krach jednání o kvótách pro ženy ve špičkových manažerských funkcích.

Celkem 110 tisíc účastnic tzv. Dívčího dne si mohlo na víc než 9 tisících místech vyzkoušet typicky mužskou práci. Možnost nakouknout do výlučně mužského světa má oslabit předsudky ohledně povolání. Je to ale podle kritiků slabá náplast na problémy, které vláda nedokáže řešit. 

Minulý týden navíc v parlamentu ztroskotal jiný pokus, jak nabourat mužskou dominanci - tentokrát mezi špičkovými manažery. Ženy z nich v Německu tvoří jen pětinu. Návrh na rezervování až 40 procent míst v dozorčích radách ženám ale odmítla koalice. I když kvůli tomu kancléřka Merkelová hasila rebelii mezi stranickými kolegyněmi. Kvóty by se navíc týkaly jen několika set manažerek.

Události - Ženy a typicky mužská povolání (zdroj: ČT24)