V USA obviněn muž kvůli dopisu pro Obamu

Tupelo (USA) - Američtí federální agenti vzali do vazby instruktora bojových umění Everetta Dutschkeho a následně ho policie i obvinila kvůli podezření, že poslal dopisy s jedovatým práškem ricinem. Zásilky přišly kromě prezidenta Obamy ještě dalším dvěma americkým veřejným činitelům. Pokud bude usvědčen, hrozí mu až doživotní vězení a pokuta 250 tisíc dolarů (téměř pět milionů Kč).

Policejní šéf Tony Carleton řekl, že Dutschke byl zatčen ve svém domě ve městě Tupelo ve státě Mississippi. Následně byl Dutschke v případu „ricinových dopisů“ také obviněn.    

Americká prokuratura v úterý stáhla obvinění proti Paulu Kevinovi Curtisovi, který byl z odeslání dopisů podezřelý. Vyšetřovatelé však po prohledání Curtisova domu neobjevili žádné usvědčující důkazy.  

Dutschke byl podle dřívějších zpráv ve sporu s Curtisem a v minulosti prohrál volební souboj se synem jednoho z adresátů dopisu s ricinem. Dutschke již dříve prohlásil, že nemá s dopisy nic společného a ani neví, jak silně jedovatý ricin vyrobit. 

Dopisy s jedovatým ricinem zajistily tajné služby na počátku minulého týdne. Kromě prezidenta byly další dopisy adresovány republikánskému senátorovi za stát Mississippi Rogeru Wickerovi a zaměstnanci soudu státu Mississippi.