Cílem italského střelce měli být politici

Řím – Ozbrojený útočník dnes střílel v centru Říma před sídlem vlády. Při útoku byli zraněni dva policisté a jedna žena. Muž byl zadržen. V tu chvíli přitom nedaleko v prezidentském paláci skládala přísahu nová italská vláda premiéra Enrika Letty. Podle policie chtěl přitom muž zaútočit právě na politiky.

Ve chvíli, kdy nová italská vláda Enrika Letty skládala v prezidentském paláci přísahu, zazněly u sídla vlády vzdáleném asi kilometr výstřely. Útočil tady muž v obleku a kravatě. Několikrát vystřelil a pak se pokusil utéct. Policie ho ale zadržela. 

Útočníkem je podle spolupracovnice ČT Vědunky Lunardi 49letý muž z Kalábrie, je rozvedený a pracoval jako zedník. Římský prokurátor Pierfilippo Laviani řekl, že jde o „zoufalého muže, který ztratil práci a přišel o všechno“. Původně chtěl prý střílet po politicích, protože se ale k žádným nedostal, zaútočil na policisty, kteří byli na náměstí. Muž prý všechno přiznal.

Dva policisté byli při střelbě zraněni. Jeden z nich byl postřelen do krku. Útočník lehce zranil také těhotnou ženu, která kolem pouze procházela, i ta skončila v nemocnici. Nikdo z nich není v ohrožení života. Svědek vypověděl, že slyšel nejméně osm výstřelů. Sám střelec při zatýkání utrpěl lehká zranění a teď je v nemocnici. Plánoval přitom při útoku zastřelit i sebe. „Tvrdí, že to nemohl udělat, protože mu došly náboje,“ řekl novopečený italský ministr vnitra Angelino Alfano. 

Palác Chigi, kde sídlí parlament i vláda a kde došlo ke střelbě, je od prezidentského paláce vzdálen asi kilometr. Na náměstí před palácem Chigi v centru Říma v tu dobu byly stovky lidí a vypukla panika. 

Premiér Letta včera ukončil dva měsíce povolebního chaosu, kdy se italští politici nemohli domluvit na nové vládě. Země se potýká s vleklou krizí, astronomickým dluhem a rostoucí nezaměstnaností. To vše dědí novopečený premiér od svého předchůdce Montiho. Lettovi ministři dnes v poledne skládali slavnostní přísahu, jeden po druhém přistupovali před prezidenta Napolitana. Právě ten pověřil Lettu sestavením vlády teprve před čtyřmi dny.

Nová italská vláda má 21 ministrů. V kabinetu je přitom rekordní počet žen - celkem sedm, což je nejvíc v dějinách italské republiky. Na koaliční vládě se podílejí Bersaniho a Lettova Demokratická strana, Berlusconiho strana Lid svobody (PdL) a centralistický blok Občanská volba dosavadního šéfa úřednického kabinetu Maria Montiho. 

Šestačtyřicetiletý levicový liberál Letta do kabinetu pozval jak politiky, tak odborníky. Už zítra by měl Letta se svým týmem požádat v parlamentu o důvěru.

Enrico Letta
Zdroj: ISIFA/EPA/ANGELO CARCONI
  • Premiér Enrico Letta: „Věřím, že tento seznam ministrů představuje nejen vládu, která bude, jak doufám, pevná a schopná čelit obtížím, které nás čekají, ale i vládu, která má díky svým členům jedinečnou charakteristiku a dovednosti.“ 
  • Prezident Giorgio Napolitano: „Doufám, že tahle vláda se dostane co nejdřív ke stolu a to v duchu vroucí spolupráce. Věřím, že všichni členové této vlády jsou garancí spolupráce bez jakýchkoliv předsudků a sporů.“

Šedá eminence Berlusconi 

I když si Letta může připsat obrovský úspěch, když se mu podařilo v bezvýchodné situaci sestavit kabinet, analytici poukazují na to, že vítězem povolebních vyjednávání je spíše pravicový expremiér Silvio Berlusconi. Ačkoli sám v kabinetu nezasedne, stane se tento matador italské politické scény vlivnou šedou eminencí. Do čela důležitých ministerstev totiž protlačil své klíčové spolupracovníky a zároveň zabránil tomu, aby ve vládě zasedli jeho největší rivalové. 

Berlsuconiho strana Lid svobody (PdL) tak bude mít ve vládě silné slovo, vicepremiérem a ministrem vnitra se totiž stal předseda PdL Angelino Alfano. Strana má na bedrech i další významný post – ministra pro reformu ústavy. Berlusconimu se tak zřejmě podaří prosadit jeden z jeho nejdůležitějších předvolebních slibů, a to sice, že se zruší nepopulární daň z nemovitostí. A tím by mohl u voličů zabodovat.

Vydáno pod