Island vystavil stopku úsporám, vládu sestaví euroskeptici

Reykjavík - Islandské parlamentní volby s přehledem vyhrály opoziční strany pravého středu, které zemi před pěti lety paradoxně přivedly k hospodářskému kolapsu. Islanďané do čela země poslali konzervativní Stranu nezávislosti a liberální Pokrokovou stranu, a razantně se tak postavili proti současné vládnoucí střední levici a její tvrdé ekonomické politice. Výsledek voleb také naznačuje, že Island patrně nebude dál jednat o členství v Evropské unii.

Vládnoucí sociální demokraté získali podporu jen asi 13 procent lidí, z čehož plyne, že od minulých voleb ztratili přes polovinu voličů. Voliči tak zřejmě vytrestali dosavadní středolevou vládu sociální demokratky Jóhanny Sigurdardóttirové za její úspornou ekonomickou politiku posledních let. Vládě se však podařilo těmito kroky vyvést ostrov v severním Atlantiku z hluboké krize způsobené kolapsem tamního bankovního systému. Sedmdesátiletá Sigurdardóttirová již dříve oznámila, že z politiky odchází.

Pravicové strany teď ostrovanům slíbily nižší daně a větší pomoc zadluženým domácnostem. A výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Nejvíce hlasů, 26,7 procenta, získala konzervativní Strana nezávislosti, hned za ní skončila se ziskem 24,4 procenta hlasů liberální Pokroková strana. Tato dvě uskupení držela před zhroucením ekonomiky v roce 2008 na Islandu moc téměř 30 let, často v koalici. Také nyní budou mít v 63členném parlamentu společně pohodlnou většinu 38 mandátů.

Přístupová jednání s EU jsou „u ledu“

Mnozí Islanďané věří, že opoziční uskupení jsou schopna zajistit hospodářské oživení. Slibují nižší daně a větší pomoc zadluženým domácnostem. „Viděli jsme, jaké problémy vznikly ve zdravotním systému a v systému sociálních dávek… Nyní je čas nově investovat, vytvářet pracovní místa a zahájit růst,“ prohlásil vůdce Strany nezávislosti Bjarni Benediktsson.

Třiačtyřicetiletý Benediktsson v reakci na vedení jeho strany ve volbách prohlásil, že by se měl stát budoucím premiérem země. Osmatřicetiletý vůdce Pokrokové strany Sigmundur Gunnlaugsson uvedl, že je připraven s ním spolupracovat. Obě strany jsou navíc vnímány jako euroskeptické. Lze tedy předpokládat, že jejich volební úspěch zastaví dosavadní snahy Islandu o vstup země do Evropské unie.