Předválečná Varšava už neexistuje jen ve vzpomínkách

Varšava - Předválečná Varšava vstává z popela. Unikátní počítačová animace staré polské metropole poutá v Polsku velkou pozornost. Mnozí obyvatelé hlavního města se můžou vůbec poprvé podívat, jak vypadalo jejich bydliště před druhou světovou válkou. Během války totiž město zničili nacisté.

Události o unikátní animaci předválečné Varšavy (zdroj: ČT24)

Předválečnou Varšavu připomíná v dnešním polském hlavním městě už jen pár historických budov. Zbytek je nová poválečná výstavba. Starou podobu polského hlavního města tak znali jen staří pamětníci. Jenže stará Varšava teď ožívá díky počítačové animaci. A její obyvatelé jsou nadšení. 

Projekt vznikl ve varšavském studiu Newborn. Práce na unikátním projektu trvaly 4 roky. Tvůrci dostali do počítače stovky dobových fotek, map i dalších informací. Všechno muselo sedět do posledního detailu.  

Varšavské studio Newborn má s animací města velké plány. Po historickém centru chce přidat židovskou část i další budovy. Nejen pro diváky v kinech, ale taky pro filmaře. Jako kulisy města, které už existuje jen ve vzpomínkách.