Colorado trápí sucho, voda je na příděly

Colorado - Osmý největší stát USA, Colorado, trápí extrémní sucho. Kvůli minimu sněhu v horách se místní obávají rozsáhlých požárů, se kterými bojovali loni. Úřady proto vyzvaly obyvatele, aby co nejvíc snížili spotřebu vody.

Colorado má hodně ropy, ale čím dál míň vody. Loni zažilo největší sucho za několik desítek let. Letošek bude přitom možná ještě horší. „Sucho bude extrémní. Říkají nám, že abychom se dostali na normální úroveň vody, musely by tu teď být téměř 2 metry sněhu, což je víc než já - a už je jaro,“ říká majitel farmy Rob Sakata. 

Na své farmě pěstuje kukuřici a zeleninu. Každý den pečlivě hlídá, jestli letos vůbec bude mít co sklidit. Kvůli suchu musel změnit setbu. Někteří farmáři z okolí už to vzdali a odešli pracovat do jiných států, kde je vody víc. 

Někde v Coloradu se už dokonce zavedly příděly vody. Zalívat se smí jen dvakrát týdně. „Jediným řešením je požádat zákazníky, aby používali míň vody. A oni na to reagují výborně. Času od času je vyzveme, aby snížili spotřebu o 30, o 20 procent a oni skutečně dají ruku k dílu a chápou to,“ říká Greg Fischer z denverské vodárny.  

Události - Sucho v Coloradu (zdroj: ČT24)