V Řecku demonstrovaly tisíce lidí, parlament schválil další škrty

Atény - Několik tisíc demonstrantů se večer sešlo před budovou parlamentu v Aténách, aby protestovali proti novým úsporným opatřením vlády. Demonstrace, které se podle policie zúčastnilo zhruba 3 000 lidí, se obešla bez větších incidentů. Řecký parlament dnes schválil škrty, které počítají s propuštěním tisíců státních zaměstnanců. Atény tak mohou dostat další část mezinárodní pomoci. Vysocí představitelé eurozóny se podle agentury Reuters sejdou v pondělí, aby schválili vyplacení části pomoci v částce 2,8 miliardy eur.

Lehce schválené zákony těžce postihnou ty, kterých se týkají. 15 tisíc státních zaměstnanců připraví o práci, zavádí nové daně, privatizují státní firmy nebo ruší příspěvkové organizace. Nepopulární kroky ale získaly jasnou podporu poslanců. Přijetí nových úspor bylo podmínkou k tomu, aby zahraniční věřitelé uvolnili Řecku dalších 8,8 miliardy eur (226,6 miliardy korun) ze záchranného úvěru. 

Nové škrty otevírají cestu k vůbec prvnímu propuštění státních zaměstnanců za posledních více než sto let, napsala agentura AP. Asi 2 000 zaměstnanců státní sféry bude propuštěno do konce května, další 2 000 do konce roku a 11 500 dalších do konce roku 2014. Celkem tak o práci přijde 15 500 lidí zaměstnávaných státem.

Soubor škrtů podle očekávání prošel hladce díky podpoře tří stran tvořících řeckou vládní koalici. Ruku pro něj zvedlo 168 z celkem 300 poslanců řeckého parlamentu, 123 hlasovalo proti. „Pevně věřím, že jsme na správné cestě. Toto hlasování bylo důležité. A v parlamentu jsme získali silnou podporu,“ uvedl řecký ministr financí Jannis Stournaras.

Řecká ekonomika se za posledních 5 let propadla skoro o čtvrtinu

Pro demonstranty v aténských ulicích jsou to jen prázdná slova. Řecká ekonomika se za posledních pět let propadla skoro o čtvrtinu a nezaměstnanost je na 27 procentech. A ty ve službách státu, jimž se propouštění vyhne, čeká víc práce.

Atény od poloviny roku 2010 obdržely ze záchranných úvěrů od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie už asi 200 miliard eur (asi 5,1 bilionu Kč). Do konce roku 2014 mají ještě dostat dalších zhruba 40 miliard eur.