Italskou vládu čeká hlasování o důvěře

Řím - Novou italskou vládu dnes čeká hlasování o důvěře. Kabinet premiéra Enrika Letty by měly podpořit dvě nejsilnější strany z posledních voleb a pak menší hnutí dosavadního premiéra Montiho. Ani on, ani další důležití politici ve vládě nebudou. Včerejší slavnostní přísahu ministrů zastínil útok, při kterém střelec kousek od sídla premiéra zranil 3 lidi.

Itálie bude mít zhruba dva měsíce po patových volbách do parlamentu novou vládu. Ve vládě velké koalice tří stran je 21 ministrů, včetně nestraníků. „Věřím, že seznam ministrů představuje nejen vládu, která - jak doufám - bude pevným a odhodlaným týmem schopným čelit obtížím, které máme před sebou, ale také vládou, týmem s určitými oživujícími vlastnostmi a dovednostmi,“ uvedl premiér Enrico Letta. 

Vláda, v níž bude podle Letty rekordní počet žen, bude dnes parlament žádat o důvěru. A má se za to, že uspěje. „Očekává se, že proti vládě bude hlasovat jen relativně malý počet poslanců,“ předpovídá spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi.  

Se slovy plnými naděje se ale politikům i běžným Italům tvrdě připomněla současná realita jejich země. Ve chvílích, kdy v sídle premiéra ministři pózovali kamerám, se před ním střílelo. Muž tu chtěl zaútočit na politiky, zranil ale dva policisty a jednu ženu.  

Hrozí mu až deset let vězení. Útočník se ke svému činu přiznal; tvrdí, že ho dlouho připravoval a měl v úmyslu zabít nějakého politika a pak spáchat sebevraždu. Podle Vědunky Lunardi je muž dvakrát rozvedený, nezaměstnaný a údajně je i gembler. Ze svého životního krachu viní právě politiky. Muž byl dnes po ošetření lehkých zranění propuštěn z nemocnice a převezen do věznice Rebibbia. 

Jeho advokát tvrdí, že klient trpí depresí a svého činu nyní hluboce lituje. „Když se dozvěděl o zraněných, začal plakat a prosil o odpuštění,“ řekl Mauro Danielli. Podle něj jde o neškodného člověka, kterého dohnala k násilí bezvýchodná životní situace.

Nového italského premiéra čeká tvrdá práce, jak usmířit dvě dosud nesmiřitelné politické skupiny. Předák jedné z nich hned vznesl první požadavek. Chce, aby Letta slíbil zrušení nepopulární daně z nemovitosti a vrácení té zaplacené za loňský rok. 

Letta se svým úkolem sestavit vládu, a vyvést tak zemi z dlouhotrvající politické krize, uspěl v rekordně krátkém čase. S politickými lídry začal jednat ve středu a jejich vzájemné rozpory se mu podařilo překonat navzdory tomu, že se předtím dlouhé týdny nedařilo najít řešení zablokované situace.

Únorové předčasné volby v Itálii těsně vyhrála Demokratická strana Piera Luigiho Bersaniho, podařilo se jí však získat většinu pouze v dolní komoře, a nikoli v Senátu. Na vytvoření životaschopné vlády to nestačilo, proto Bersani se svým pokusem o sestavení vlády neuspěl. Nabídky na vytvoření velké koalice ze strany PdL levice dlouho odmítala, zlom nastal až minulý týden po volbě prezidenta.