V Dháce nastoupila těžká technika, naděje na záchranu živých je mizivá

Dháka - Dělníci začali těžkou technikou odklízet trosky osmipodlažní budovy, která se minulý týden zřítila v bangladéšské Dháce. Jeřáby nasadili až poté, co v troskách zemřela poslední žena, která se do té doby ozývala. Při tragédii zahynulo nejméně 381 lidí. S rychlejším odklízením trosek ale bude počet obětí stoupat. Stále jsou nezvěstné stovky lidí. Podle záchranářů je ale šance, že by uvnitř byl ještě někdo živý, mizivá. Majitele domu s textilní továrnou policie zatkla, když se snažil uprchnout ze země.

Do bangladéšské metropole míří příbuzní lidí, kteří v textilce šili pro americké a evropské řetězce. Doplňují seznamy pohřešovaných a jen těžko skrývají své emoce. Část z nich žádá pro zodpovědné lidi trest smrti. Často násilné protesty musela policie rozhánět slzným plynem nebo gumovými projektily. 

Fotograf agentury AFP na místě neštěstí pořídil snímky, na nichž jsou modré košile s visačkou United Colors of Benetton. Minulý týden přitom tato značka ujišťovala, že „lidé, jichž se týká zřícení továrny v Bangladéši, nejsou dodavateli Benetton Group“. V budově, která se zřítila minulý týden ve středu, se šilo i oblečení pro maloobchodního prodejce Primark. K zakázce zadané do jedné z dílen v Rana Plaza se přihlásila i španělská značka Mango. 

Bangladéš je po Číně druhým největším vývozcem textilu na světě. Bezpečnost ale v podobných továrnách existuje jen na papíře. A někdy ani tak. Úřady teď po majitelích textilek žádají plány budov.

Záchranáři stále pátrají po přeživších (zdroj: ČT24)