Jihokorejci definitivně opouští Kesong

Soul - Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení oznámilo, že Soul dnes definitivně stahuje všechny Jihokorejce ze společné průmyslové zóny Kesong, která se nachází na území Severní Koreje. Komunistický režim na začátku dubna komplex uzavřel.

Většina Jihokorejců, kteří v Kesongu dobrovolně zůstávali poté, co ho KDR uzavřela, už se sice vrátila na jih, stále jich tam ale asi padesátka zbývá. Všichni by dnes měli ze zóny odjet. 

„Učinili jsme nevyhnutelné rozhodnutí ohledně návratu všech zbývajících zaměstnanců z Kesongu, abychom je ochránili, protože jejich situace je čím dál složitější,“ vysvětlil už v pátek ministr pro sjednocení. 

Definitivní odchod posledních Jihokorejců může podle expertů vést k tomu, že KLDR v oblasti úplně zruší provoz. Na počátku dubna Pchjongjang společnou průmyslovou zónu uzavřel a stáhl odtud asi 53 tisíc svých dělníků. 

Situace na Korejském poloostrově je velmi napjatá od února, kdy KLDR provedla svou třetí jadernou zkoušku, za což ji Rada bezpečnosti OSN potrestala zpřísněnými sankcemi.

Vydáno pod